Svijet

Ubijeni polubrat Kim Džong Una bio je doušnik CIA-e

Kim Džong Nam, polubrat sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una koji je ubijen u Maleziji 2017, bio je doušnik američke obavještajne agencije CIA-e, javio je Vol strit džurnal.
Foto: AFP/Joongang Sunday
Foto: AFP/Joongang Sunday
N1Izvor

Vol strit džurnal se pozvao na neimenovanu "osobu dobro upoznatu s tom temom", dodajući da mnogi detalji u pogledu povezanosti Kim Džong Nama sa CIA-om ostaju nejasni. Rojters nije mogao da potvrdi priču. Agencija CIA nije dala komentar.

Južnokorejski i američki zvaničnici kažu da su vlasti Sjeverne Koreje naredile ubistvo Kim Džong Nama, koji je kritikovao dinastičku vladavinu svoje porodice. Pjongjang je odbacio optužbe.

Dvije žene optužene su za trovanje Kim Džong Nama polivanjem tečnosti VX po njegovom licu, zabranjenog hemijskog oružja, na aerodromu u Kuala Lumpuru u februaru 2017. Malezija je u maju oslobodila Vijetnamku Doan Ti Huong, i Indonežanku Siti Aisjah u martu. One su oslobođene pošto je sud utvrdio da nisu znale da je tečnost kojom su polile Kima otrovna.

Izvor Vol strit džurnala tvrdi da je osoba s kojom je Džim Džong Nam trebalo da se sastane u Maleziji u februaru 2017. bila njegov kontakt CIA-e, iako to nije trebalo da bude isključiva svrha njegovog puta.

Portal Analitika