Svijet

Varufakis neće podržati Ciprasa

Grčki premijer Aleksis Cipras neće moći da računa na podršku svog bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa, koji je danas isključio mogućnost bilo kakvog saveza sa vladajućom ljevičarskom Sirizom pred parlamentarne izbore zakazane za 7. jul.
Foto: REUTERS/Marko Djurica
Foto: REUTERS/Marko Djurica
N1Izvor

Varufakis, čija stranka MeRA25 nije uspjela da osvoji mjesto u Evropskom parlamentu na izborima održanim 26. maja, izjavio je za list Katimerini da neće podržati Ciprasa, čija je Siriza pretrpjela poraz na evropskim izborima.

„Zašto dati glasove poslanicima Sirize koji su glasali za memorandume tokom dužničke krize“, rekao je Varufakis koji optužuje Ciprasa da nije ispunio predizborna obećanja.

„Aleksis (Cipras) je kao glumac koji hoda po pozornici i igra ulogu, ulogu laži“, dodao je bivši ministar.

Siriza na vlasti od 2015. godine osvojila je 23,7 odsto glasova na evropskim izborima, manje od opozicione Nove demokratije (ND) koja je dobila 33,1 odsto glasova.

Prema anketama pred prijevremene parlamentarne izbore, ND bi osvojila najviše glasova, 31,2 odsto, a Siriza 23,5 odsto.

Varufakis je u martu 2018. godine osnovao stranku MeRA25, koja je dobila 2,99 odsto glasova ; na evropskim izborima, nedovoljno za mjesto u Evropskom parlamentu.

Bivši ministar koji želi da ima ulogu u budućem političkom životu Grčke, rekao je da je spreman na razgovore sa ND poslije izbora.

Varufakis (58) je imenovan za ministra finansija poslije pobjede Sirize na izborima u januarau 2015. godine, ali je na toj funkciji ostao do početka jula iste godine usred pregovora Grčke i njenih kreditora o finansijskoj pomoći.

Odobreno raspuštanje parlamenta

Predsjednik Grčke Prokopis Pavlopulos je u ponedjeljak zvanično odobrio raspuštanje parlamenta na zahtjev premijera Aleksisa Ciprasa, što je prva etapa uoči prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 7. jul.

"Zatražio sam raspuštanje parlamenta i održavanje izbora", rekao je ranije u ponedjeljak Cipras.

Portal Analitika