Crna hronika

Radović pet i po godina zatvora, lažno se predstavljala i dolazila do novca

Državljanka Srbije sa prebivalištem u Podgorici Dragana Radović osuđena je u Osnovnom sudu na pet i po godina jer je počinila produženo krivično djelo prevara. Prvostepenu presudu donijela je sutkinja Larisa Mijušković-Stamatović.
Foto: mongo.me
Foto: mongo.me
PobjedaIzvor

Sutkinja je u obrazloženju presude kazala da je Radović od marta 2017. do 4. maja 2018. godine, u Podgorici i Budvi, svjesna svojih djela „čija je izvršenja htjela i svjesna da su njena djela zabranjena, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica dovela drugog u zabludu i time ga navela da na štetu tuđe imovine nešto učini, a iznos pribavljene imovinske koristi prelazi tri hiljade eura“.

- Radović se u martu 2017. godine, Mladanu Ulićeviću, preko „fejsbuka“ lažno predstavila kao finansijski director „Erste banke“ i ponudila mu da postane korisnik VIP štednje tako što će on dati na zajam novac banci na sedam dana, a banka će mu, po isteku tog roka, vratiti dati iznos, uvećan za 20 odsto na dnevnom nivou za vrijeme trajanja zajma. Ulićević je to prihvatio, jer joj je vjerovao, pa joj je predao na ruke 8.000 eura koji je okrivljena prisvojila i sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist – navodi se u obrazloženju presude.

Zakup stana

Sutkinja Mijušković-Stamatović je u obrazloženju kazala da je Radović kriva jer je i početkom juna 2017. godine Slavici Mirković ponudila na prodaju stan u naselju City kvart, koji je uzela u „podzakup od Nebojše Rackovića, za 45.000,00 i pokazala joj ga, lažno predstavljajući da je vlasnica stana njena tetka Dušica Golubović i da će joj se prenijeti pravo svojine i državine na stanu, te je tako navela da joj na ime kupoprodajne cijene preda 10.000 eura, iako okrivljena nije imala ovlašćenja za njegovu prodaju“.

Izdavanje potvrde

Radović je, kako se navodi u presudi, i 27. decembra 2017. godine, Draganu Kankarašu ponudila da mu pomogne oko kupovine stana od 60 metara kvadratnih koji se navodno nalazi u Budvi, u Ulici mainskoj, a koji navodno prodaje „Erste banka“, za 65.000 eura tražeći od njega da joj preda 760 eura na ime naknade za prijavu na oglas za prodaju stana. Predstavila mu se da je kuma direktorice banke i da će mu pomoći oko dobijanja kredita u banci.

Optužena je, kako je obrazloženo, i početkom aprila 2018. godine, Goranu Popoviću ponudila da mu pomogne oko zapošljavanja njegove supruge u Specijalno državno tužilaštvo, gdje navodno postoji potreba za zapošljavanjem saradnika kod specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, tražeći od njega da preda 350 eura na ime naknade za polaganje državnog ispita i 80 eura za izdavanje potvrde na Ekonomskom fakultetu o stručnoj spremi.

- Lažno se predstavila da je zaposlena u Upravi za kadrove i da je prijateljica glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalne tužiteljke Vukčević i sekretara Ekonomskog fakulteta Miodraga Zarubice, te da će umjesto njegove supruge predati zahtjev i drugu dokumentaciju neophodnu za polaganje državnog ispita, i tako ga navela da joj 4. maja 2018. godine, preda novac koji je prisvojila i sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist od 430 eura – obrazložila je sutkinja.

Portal Analitika