Politika

Đukanović - Petriček: Crna Gora lider u pregovaračkom procesu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih poslova Republike Češke Tomaša Petričeka koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Đukanović - Petriček: Crna Gora lider u pregovaračkom procesu
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo posjetom češkog šefa diplomatije, uz ocjenu da su redovni politički kontakti dobra prilika za potvrdu izuzetno dobrih i prijateljskih odnosa dvije države i važan temelj međudržavne saradnje.

On je naglasio da Crna Gora ostaje ozbiljno i konzistentno posvećena evropskoj budućnosti, vjerujući da je to jedini put izlaska regiona iz perioda zaostajanja i nestabilnosti.

“Ukoliko želimo da otklonimo posljedice dubokog zaostajanja, put je integracija i Crna Gora nastoji da bude promoter evropskih vrijednosti u regionu”, kazao je predsjednik.

Takvo opredjeljenje, dovelo je Crnu Goru na poziciju najrazvijenije ekonomije u regionu, sa stalnim trendom rasta, naveo je on, dok istovremeno razvijamo institucije i unapređujemo vladavinu prava, što je potvrđeno i prijemom Crne Gore u NATO.

Đukanović je istakao, da iako nema preciznih predviđanja kada će vrata EU biti otvorena za ZB, kada god to bude, Crna Gora će biti prva sljedeća članica.

Zato nijesmo opterećeni rokovima, već predano radimo na usvajanju evropskog sistema vrijednosti i evropskom kvalitetu života, poručio je Đukanović, uz ocjenu da je integracija jednako važna i za Evropu, kao uslov njene stabilnosti i globalne konkurentnosti.

djukanovicpetricek

U tom smislu, zahvalio je Češkoj za podršku koju pruža i našoj zemlji i regionu, kako u procesu pristupanja NATO, tako i u EU integraciji, na političkom i ekspertskom nivou.

Višegradska grupa je dobra prilika za transfer iskustava regionalne saradnje, kazao je Predsjednik i pozdravio predstojeće češko predsjedavanje.

Ministar Petriček je uz ocjenu o tradicionalno odličnim odnosima Crne Gore i Češke, potvrdio kontinuitet podrške ambicioznijem procesu proširenja za sve zemllje ZB.

On je naglasio da je Češka uvijek podržavala kredibilnu politiku proširenja u kojoj obje strane treba da ispune obaveze, zemlje kandidati uslove za prijem, a EU da prepozna napredak i nagradi ga, kazao je Petriček.

U tom kontekstu ukazao je na podršku početku pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, kao slanje pozitivnog signala za cijeli region.

Iskazao je spremnost za saradnju sa Crnom Gorom i razmjenu iskustava, ističući da je Crna Gora lider u pregovaračkom procesu.

Sagovornici su se saglasili da odlične bilateralne odnose treba unaprijediti još intenzivnijom ekonomskom saradnjom, čemu će doprinijeti i biznis delegacija koja zajedno sa češkim ministrom boravi u Crnoj Gori.

Iskazano je interesovanje za saradnjom u oblasti održive poljoprivrede, zelene ekonomije i zdravstvenog turizma, za što Crna Gora već ima pripremljenu strategiju.

Đukanović i Petriček su u tom smislu afirmisali snažnije prisustvo investitora i turista iz Republike Češke.

Portal Analitika