Kultura

Ministarstva kulture o potpisivanju ugovora o sufinansiranju stvaralaštva

U Ministarstvu kulture danas je upriličeno potpisivanje ugovora o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog javnog interesa u oblasti kulturno umjetničkog stvaralaštva.

Ministarstva kulture o potpisivanju ugovora o sufinansiranju stvaralaštva
Portal AnalitikaIzvor

Programi i projekti koje će Ministarstvo sufinansirati izabrani su putem javnog konkursa, a ministar kulture Aleksandar Bogdanović na današnjem događaju je istakao kako je konkurs i ove godine najznačajniji mehanizam podrške koji Vlada Crne Gore obezbjeđuje kulturnoj sceni.
“Posebno bih istakao da je ta podrška po pravilu fokusirana na projekte i programe od posebnog značaja za kulturu naše države, koji uglavnom  predstavljaju onaj neprofitabilni, a za Crnu Goru veoma značajan segment kulturne produkcije. To znači da se država ovim konkursom postavlja u ulogu regulatora između legitimne tržišne uslovljenosti savremene kulture i potrebe za očuvanjem svog autentičnog kulturnog proizvoda, bez obzira na njegovu finansijsku održivost. Svima, a posebno nama u krovnoj instituciji kulture, jasno je da tržišni kriterijumi i faktor samoodrživosti projekta moraju biti u drugom planu u odnosu na estetski kvalitet ili prepoznatljivost efekata ponuđenog projekta, ali isto tako očekujemo da prijava sadrži pokazatelje kreativnog potencijala, inovativnosti i, prije svega, kvalitet koji zavrijeđuje podršku Ministarstva kulture” – naglasio je ministar Bogdanović.
Kako je podsjetio ministar Bogdanović, ove godine, u svrhu podrške putem konkursa obezbijeđeno je oko 800 hiljada eura, i to za 220 umjetničkih projekata u okviru devet oblasti.
Generalna direktorka Direktorata za kulturno – umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić istakla je kako su konkursne komisije ove godine razmatrale 459 prijava, čiji su podnosioci bili javne ustanove i opštine, privredna društva registrovana za obavljanje djelatnosti kulture, te pojedinci koji samostalno realizuju umjetničke projekte.
“Samim uvidom u Odluku sa konkursa može se ustanoviti kako je podrška obezbijeđena svim lokalnim upravama u Crnoj Gori i da su podržani projekti iz različitih nacionalnih, konfesionalnih, jezičkih i estetskih grupa. Pored toga, može se uočiti I da komisije u kontinuitetu pokazuju i rodnu i socijalnu senzibilnost” – rekla je ona.
Najviše sredstava opredijeljeno je za 35 manifestacija i festivala, i to blizu 300 hiljada eura. Za 73 projekta iz Programa razvoja kulture na sjeveru namijenjeno je gotovo 250 hiljada eura. U oblasti književnosti, podršku su zavrijedila 42 projekta, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 50 hiljada eura, dok će devet časopisa iz oblasti kulture i umjetnosti biti finansirano iznosom od 47 hiljada eura.
Iz sfere likovne umjetnosti podržana su 22 projekta, ukupnim iznosom preko 35 hiljada eura, dok će za 15 muzičkih i muzičko-scenskih sadržaja biti izdvojeno nešto preko 32 hiljade eura. U sferi književnog prevođenja podržano je ukupno 13 projekata, za šta je izdvojeno preko 26 hiljada eura, a zajedničko učešće umjetničkih organizacija i pojedinaca iz Crne Gore na šest međunarodnih manifestacija i festivala biće podržano iznosom od 25 hiljada eura. Uz to, za pet pozorišnih produkcija konkursom je namijenjen iznos od 21 hiljade eura.       

Portal Analitika