Abiznis

MBA: Unaprijediti proizvodnju struje iz obnovljivih izvora

MBA nastavlja svoje dugogodišnje angažovanje u sektoru energetike. Podatak da su prvi put potrebe za električnom energijom pokrivene iz obnovljivih izvora je ostvarenje zacrtanog cilja i naše poslovne asocijacije koja se od svog osnivanja zalagala upravo za takav koncept. Generalno, podsticati i ulagati u razvoj je obaveza svih odgovornih subjekata, a ulaganje u dalji razvoj energetike kroz korišćenje obnovljivih izvora je uslov za ostvarenje tog cilja, saopšteno je Portalu Analitika iz Montenegro biznis alijanse.  
MBA: Unaprijediti proizvodnju struje iz obnovljivih izvora
Portal AnalitikaIzvor

MBA se poslednjih godina fokusirala na podsticanje masovnije izgradnje mikro elektrana kao nesumnjive podrške razvoju porodičnog biznisa na ruralnom području. Radi se o elektranama snage do 100kW koje praktično nemaju negativan uticaj na životnu sredinu. S tim u vezi, planirane su u narednom periodu aktivnosti na realizaciji projekta koji se odnosi na hibridni sistem: vjetar- sunce- mikro hidroelektrane- biomasa, čiji su idejni tvorci eksperti iz Odbora MBA za energetiku. 

Cilj projekta je istraživanje, projektovanje, edukacija i razvoj biznis ideja o primjeni hibridnih sistema za proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivih izvora u ruralnim sredinama. U svemu ovome očekuju punu podršku resornih ministarstava jer se radi o aktivnostima koje podstiču ubrzaniji razvoj biznisa, ne samo u sektoru energetike i, s tim u vezi, podrške razvoju ruralnih područja i uravnoteženju regionalnog razvoja što je definisano kao jedan od veoma važnih ciljeva naše ekonomske politike.

U narednom periodu članovi Odbora MBA za energetiku ce obići lokacije koje su predviđene za realizaciju ovog pilot projekta koji bi, po njihovom mišljenju, mogao podstaći ubrzaniji razvoj elektrana ove snage na predočeni način i tako dati značajan doprinos razvoju ruralnog dijela naše države.  
 

Portal Analitika