Svijet

(VIDEO) Dizalica pala na zgradu u Dalasu i probila pet spratova

Građevinska dizalica, vjerovatno zbog jakog vjetra, srušila se u nedjelju na stambenu zgradu u Dalasu i probila pet spratova, usmrtivši najmanje jednu osobu i ozlijedivši ih najmanje šest, izjavio je portparol tamošnje gradske službe za požare i spašavanja.
(VIDEO) Dizalica pala na zgradu u Dalasu i probila pet spratova
Portal AnalitikaIzvor

Garaža u zgradi takođe je teško oštećena, a vlasti planiraju temeljitu pretragu cijele građevine u slučaju da je neko unutra ostao zarobljen ili usmrćen, rekao je portparol Džejson Evans novinarima na mjestu događaja te izrazio nadu da je u pogledu žrtava ovo konačan broj.

 

 

Snažni udari vjetra

Do urušavanja je došlo oko dva sata popodne po lokalnom vremenu, a prema riječima Evansa i brojnih iskaza očevidaca, u gradu su u tom trenutku prevladavali nepovoljni vremenski uslovi, uz snažne udare vjetra.

Lokalna mještanka Abi Kerni izjavila je CNN-u da su ona i njen suprug vidjeli kako dizalica pada na stambenu zgradu Ilan Siti Lajts u središtu Dalasa, grada u američkoj saveznoj državi Teksas, baš kad su na tom području duvali izuzetno jaki vjetrovi.

"Prošla je kroz zgradu ... kao vrući nož kroz maslac", rekla je.

Dvoje u kritičnom stanju

Portparol Evans je izjavio da je jedna osoba pronađena mrtva u stambenom dijelu petospratnie, dok je šest drugih osoba odvedeno u bolnice, pri čemu njih dvoje u kritičnom stanju.

Lokalni mediji navode da je poginula osoba bila žena.

Uzrok nesreće nije odmah precizno utvrđen, no Evans je rekao da postoji "velika mogućnost da je vjetar igrao ulogu u rušenju dizalice". Inače, stambena zgrada se nalazila preko puta velikog gradilišta, a Evans u trenutku izjave nije imao saznanje je li dizalica u vrijeme incidenta bila u pogonu.

Portal Analitika