Društvo

Od tradicije Stare varoši do ljepota jezera

Podgorica nije klasičan turistički grad, ali itekako ima što da ponudi gostima koji dođu sa strane. Posjećena je tokom čitave godine, a velika prednost joj je to što ima izvanrednu poziciju odakle se mogu posjećivati i ostali djelovi Crne Gore. Stara varoš, koja odiše duhom prošlih vremena, rijetko koga od stranih turista ostavlja ravnodušnim.
Od tradicije Stare varoši do ljepota jezera
PobjedaIzvor

Zelenoj Morači se najviše dive oni koji dolaze iz velikih gradova. Stranci se čude kada vide pune terase kafića u centru grada radnim danima, ali to daje posebnu čar našem gradu. Mladima se sviđa što ima veliki broj mjesta za izlazak, sa pristupačnim cijenama.

Za hedoniste i ljubitelje prirode organizuju se vinske ture, krstarenja Skadarskim jezerom, panoramski krug oko Korita, a popularne su i posjete vjerskim objektima i arheološkim lokalitetima. S obzirom da je opšte poznato da turisti destinaciju pamte i po ukusima jela i pića toga kraja, Plantažina i vina iz privatnih vinarija, podgorički popeci, japraci, krap i zetske priganice, samo su dio bogate gastronomske ponude koja doprinosi tome da se oni opet vrate u naš glavni grad.

DUH MINULIH VREMENA

Turistički vodič Pavle Pasković, iz agencije ,,Nomad tours Montenegro“, naglašava da se Podgorica u posljednjih nekoliko godina turistički umnogome otvorila. Navodeći da je sve više posjetilaca, on kaže da su popularne tzv. ,,siti ture“, tj. Obilazak grada.

„To podrazumijeva obilazak najužeg centra Podgorice, od Sahat kule, kroz Staru varoš, preko Sastavaka, zatim Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, preko mosta Milenijum, a onda autobusom do Hrama Hristovog vaskrsenja, koji je uvijek zanimljiv za turiste, nebitno kojoj religiji pripadaju“, navodi Pasković.

Turisti su, ističe on, fascinirani Starom varoši, jer se ona dosta razlikuje od ostalih djelova grada, koji su građeni poslije Drugog svjetskog rata. U ovom dijelu nezaobilazni je čardak Kurpejovića, najstarije kuće u Podgorici, kao i dvije džamije.

„Ovaj dio grada odiše duhom prošlih vremena, što mu daje posebnu čar. Potpuni ugođaj je kada se iz Stare varoši spustimo do tvrđave Depedogen na Sastavcima. Posebno lijepo je i to kada turisti pozitivno komentarišu to kako je čista Morača, jer većina njih dolazi iz velikih gradova gdje rijeke nijesu ovako čiste. Najzanimljivije je onima koji dođu u vrijeme održavanja manifestacije ,,Ajmo na Moraču“, što oživljava i dodatno promoviše ovu rijeku“, kaže Pasković.

OPUŠTENOST

Turistima je, ističe Pavle Pasković, veoma zanimljiva opuštenost i bezbrižnost Podgoricana.

„Nemoguće je da im ne privuče pažnju kada radnim danima vide pune terase kafića, ljude koji su opušteni, druže se. To im je pomalo čudno, ali svakako zanimljivo i to daje posebnu čar našem glavnom gradu“, kaže Pasković.

Gorica je, navodi on, od otvaranja Avanturističkog parka dosta živnula, pa redovno sa turistima posjećuju i ovu oazu mira u srcu grada.

Navodeći da je za obilaženje šireg dijela grada u okviru ,,siti ture“ potrebno voziti se autobusom, on smatra da bi trebalo obezbijediti stajališta.

„Radi praktičnosti i poboljšanja turističke ponude trebalo bi obezbijediti stajališta za autobuse, jer ima dosta starijih turista kojima je naporno kada treba da se vrate pješke sa kraja duže gradske ture do hotela“, kaže Pasković, uz napomenu da bi sva stara zapuštena utvrđenja trebalo valorizovati na najbolji način.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika