Crna hronika

Krivica se sve češće priznaje uz nagodbu

Institut o sporazumnom priznanju krivice sve se češće primjenjuje kod nas, čemu u prilog idu i statistički podaci prema kojima je samo u Osnovnom sudu u Podgorici u protekle dvije godine usvojeno 123 takve nagodbe koje su okrivljeni potpisali sa tužilaštvom.
Krivica se sve češće priznaje uz nagodbu
PobjedaIzvor

Sporazumi u kojima okrivljeni priznaju krivicu najcešće su se odnosili na krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Ovaj institut nije najbolje rješenje za dostizanje pravde jer zanemaruje sudske procese i utvrđivanje istine, a s druge strane, olakšica je za branioce, okrivljene i tužioca – smatraju pravni stručnjaci.

Advokat Nikola Martinović za Pobjedu objašnjava da ovaj institut ima mnoge prednosti, ali i mane.

"Prednosti ovog instituta su izostanak dugotrajnog suđenja koje iscrpljuje stranke u postupku, povećanje efikasnosti pravosudnog sistema kroz postizanje većeg broja riješenih slučajeva, bolji položaj okrivljenog u pogledu sankcije jer su u sporazumu sankcije manje nego u slučaju suđenja. Izostaje pritvor, koji se u slučaju dugih procesa pretvori u kaznu, a bolji je i položaj oštećenog ukoliko sporazum obuhvata i eventualnu naknadu štete. Mane se ogledaju u mogućnosti da se pritisak pritvora na okrivljenog iskoristi kao argument za prihvatanje sporazuma ili mogućnost da okrivljeni prihvati djelo koje nije izvršio, iz raznih motiva", objašnjava Martinović.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika