Politika

Nikolić: Dijalog o izbornom zakonodavstvu je jedini realan pristup

DPS smatra da bi Crna Gora trebalo da aktivira sve raspoložive resurse da bi brže napredovala, uključujući i potencijale u opoziciji. Ali ne da im ustupimo dio vlasti i učinimo ih važnijim od onoga što su im građani opredijelili na izborima. Dijalog u Odboru za izborno zakonodavstvo jedini je konstruktivan pristup u ovom trenutku, sve ostalo je produženi pokušaj opstrukcije, kazao je Andrija Nikolić, poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.
 Nikolić: Dijalog o izbornom zakonodavstvu je jedini realan pristup
PobjedaIzvor

Pobjeda: Vjerujete li da će do tog dijaloga DPS-a i opozicije doći i da će se opozicioni predstavnici vratiti u Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva?

Nikolić: Ako želimo u društvo evropskih naroda i zemalja, moramo se učiti demokratiji i dijalogu. Moramo svi ponešto žrtvovati i konkretnim potezima pokazati političku i ljudsku volju, da smanjujemo jaz političkih podjela koje nikome ne mogu donijeti dobro.

Nama je potrebna konkurencija sa kojom možemo da podijelimo odgovornost za upravljanje državom, a ne utrkivanje među opozicionim akterima, ko će bolje da se zakune kako nikad neće sarađivati sa DPS-om, misleći da će im to obezbijediti bolji rejting među opozicionim biračima.

Najopasnija stvar u politici je ne razumjeti svoje vrijeme i prizivati iluzije iz prošlosti. To se uvijek pretvori u parolašku politiku. Odgovorna politika podrazumijeva spremnost na kompromis. A do kompromisa je moguće doći jedino kroz dijalog.

Demokratska partija socijalista, koja sa našim koalicionim partnerima predstavlja većinsku političku javnost u Crnoj Gori, smatra da bi naša država trebalo da aktivira sve raspoložive resurse da bi brže napredovala, uključujući i potencijale unutar opozicije.

Ali ne na način da im ustupimo dio vlasti i učinimo ih važnijim od onoga što su im građani opredijelili na izborima. Dijalog u Odboru za izborno zakonodavstvo predstavlja jedini konstruktivan pristup u ovom trenutku, sve ostalo je produženi pokušaj opstrukcije, koji nam odvlači pažnju i oduzima dragocjeno vrijeme.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika