Politika

Halcel: Crna Gora da ubrza reforme

Majkl Halcel, profesor Instituta za spoljnu politiku Univerziteta ,,Džons Hopkins“ u Vašingtonu, kazao je da Crnu Goru vidi kao zemlju koja se kreće u dobrom pravcu, ali koja bi na tom putu da se kreće brže. U razgovoru za Pobjedu, američki profesor ističe da populisti neće bitnije promijeniti evropsku politiku, već da će Balkan i dalje biti interes Brisela.
Halcel: Crna Gora da ubrza reforme
PobjedaIzvor

Pobjeda: Evropski izbori završeni su nedavno, a rezultati su pokazali da su nacionalisticke partije ojačale u odnosu na prethodne izbore. Kako će se to odraziti na region koji želi da se integriše u EU?

Halcel: Prije svega, divno je vratiti se u Crnu Goru. Što se tiče izbora za Evropski parlament, mislim da je pošteno reći da su desničarski populisti ojačali, ali ne mnogo. Sve u svemu, mislim da se njihov procenat povećao sa 20 na 24 odsto, što nije neki veliki skok.

Sada, u nekim zemljama kao što je Italija, Salvinijeva stranka je otišla samo gore, što je izuzetak, a imate slučaj da su takve partije vec kontrolisale Mađarsku i Poljsku, tako da nije iznenađenje. Mislim, tu postoji kontrola nad medijima, ali to nije potpuna, vec djelimična kontrola, ali i ona svakako pomaže. U ovom trenutku mislim da je pošteno reći i da je odgovor na to da populisti nijesu ujedinjeni.

Mislim, Orban je već rekao da neće napraviti koaliciju sa Salvinijem i ja ne vidim mnogo mogućnosti koalicije koja bi se mogle formirati uprkos povremenim sastancima lidera.

Mislim da je ono što mogu da urade u Parlamentu Evropske unije blokiranje mjera koje mogu da ometaju zakonodavstvo i odbijanje da pristanu na odluke zvaničnika, tako da mislim da imaju više negativne moći nego što će imati pozitivnu moć.

Mislim da niko ne očekuje da ce moći da iznesu svoje planove sa oko četvrtinom poslanika, nema načina da to urade. Populizam je svakako mnogo jači nego prije deset godina, ali njegov zamah je usporen.

Mislim da je sama činjenica njihovog učešća na izborima bila pozitivna stvar za demokratiju i izlaznost je porasla sa četrdeset na pedeset odsto. Postoji velika reakcija protiv desničarskih populista na isti način na koji je postojala velika reakcija protiv desničarskog populizma Donalda Trampa u SAD.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika