Ostalo

Kontroverzna pobjeda Hamiltona poslije kazne Fetelu!

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel kao prvoplasirani je prošao kroz cilj na Velikoj nagradi Kanade, sedmoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, ali je zbog kazne koja je izrečena Njemcu pobjeda pripala braniocu titule Luisu Hamiltonu.
Kontroverzna pobjeda Hamiltona poslije kazne Fetelu!
Portal AnalitikaIzvor

Fetel je u direktnom duelu sa Hamiltonom napravio grešku i imao izlet van staze, a prilikom povratka na nju išao je direktno u Britanca. Činilo se da drugačije nije mogao da reaguje, pošto je gubio kontrolu nad zadnjim krajem bolida, ali je trkačka direkcija smatrala drugačije i kaznila ga je dodavanjem pet sekundi na vrijeme.

Četvorostruki svjetski šampion je trku završio sa sekundom prednosti u odnosu na Hamiltona, ali je Britanac klasifikovan kao prvi i upisana mu je peta pobjeda ove sezone, a 78. u karijeri. Najbliži njima dvojici bio je drugi vozač Ferarija Šarl Lekler.

Upravo je borba između Fetela i Hamiltona obilježila akciju na stazi „Žil Vilnev“, a na kraju je ona riješena pomenutom greškom. Sve se desilo u 40. krugu, kada je Britanac natjerao vozača Ferarija na grešku, ali je Fetel kada mu je saopšteno da je kažnjen rekao da je jedino mogao da udari u zid. U trenutku kada se pojavila informacija o kazni, Njemac nije imao dovoljnu razliku u odnosu na branioca titule da bi zadržao pobedu, a Hamilton je do kraja nastavio da ga pritiska, ali nije mogao da ga ugrozi.

Fetel se, inače, po završetku trke parkirao na početku pitlejna i nije došao do park fermea, a u prvim trenucima nije želio da se pridruži Hamiltonu i Leklera na podijumu. Otišao je pravo u prostorije svog tima, a tek potom je došao do ulaska na pobjedničko postolje, ali je prethodno zamijenio obilježja za pozicije i ispred bolida vozača Mercedesa stavio broj dva, a na prazno mjesto ono koje je za pobjednika.

Portal Analitika