Društvo

Amfilohije: Zapanjen sam Đukanovićevom izjavom, prvi put da ateista stvara crkvu

Mitropolit Amfilohije zapanjen je izjavom Mila Đukanovića u kojoj je rekao da će "raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve". Amfilohije kaže da je to prvi put u istoriji da "ateista stvara crkvu".
Amfilohije: Zapanjen sam Đukanovićevom izjavom, prvi put da ateista stvara crkvu
RTSIzvor

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infrastrukturu Velike Srbije u Crnoj Gori i poručuje da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve, svidjelo se to nekome ili ne.

"Ja sam bio zapanjen ovim što sam čuo od predsjednika Crne Gore, čovjeka koji je nasljednik komunističke vlasti i koji se javno deklariše kao ateista. S druge strane, on prigovara kako neće crkva da se miješa u politiku, a pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu", rekao je mitropolit Amfilohije za RTS.

"Upravo sam se sa našim patrijarhom vratio iz Sirije i Libana, tamo smo doživjeli staru crkvu iz apostolskih vremena i hodali putem Svetog apostola Pavla, tamo postoji saglasnost među hrišćanima bez obzira na njihove razlike, pa čak hrišćana i muslimana i tamo se predsjednici ne miješaju u unutrašnja crkvena pitanja. Zbog svega toga, bio sam zapanjen zbog ovoga što sam čuo od našeg predsjednika Crne Gore", kažeAmfilohije.

Đukanović je ocijenio da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje "Velike Srbije".

Komentarišući takve izjave, Amfilohije kaže: "To apsolutno nikakve veze nema sa Velikom Srbijom, Mitropolija crnogorsko-primorska i to zna i gospodin Đukanović, u ono vrijeme kad je bio referendum, poručivala je — ako narod izglasa tu nezavisnost, crkva to prihvata."

Mitropolit Amfilohije navodi da su oni već "stvorili svoju sektu 2000. takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na čelu sa jednim bivšim sveštenikom Carigradske patrijaršije, kome nije smetalo da bude paroh Carigradske patrijaršije u Rimu".

"Pa i taj (Miraš Dedeić, prim.a) je proklet od strane carigradskog patrijarha, o tome je gospodin Đukanović obaviješten, jer mu je dostavio jedno pismo prije desetak godina u vezi sa svim tim. Kakva vjera, takva večera. To je direktno miješanje u pitanje crkve i njenog ustrojstva".

Amfilohije navodi da se Đukanović u suštini odriče države kralja Nikole, koji je beskrajno poštovao i crkvu i njeno ustrojstvo.

"Mitropolija crnogorska je za onu državu kralja Nikole, gdje je crkva bila državna vjera. Njoj su pripadali i Pećka patrijaršija, i Dečani i Metohija. A sada ovaj nosilac tog modernog crnogorstva kaže da Pećka patrijaršija i Dečani pripadaju jednoj državi kojoj nikad nisu pripadali."

Portal Analitika