Društvo

Oko 90 učenika na praksi, veći dio će ostati

U hotelu “Splendid” i Montenegro stars grupi trenutno je oko 90 učenika na praksi, a plan je da veći dio ostane, ukoliko bude bio zainteresovan, saopštio je suvlasnik Montenegro stars hotelske grupe Žarko Radulović u izjavi u okviru kampanje “Stručno je ključno – Alati budućnosti su u vašim rukama”.
Oko 90 učenika na praksi, veći dio će ostati
Portal AnalitikaIzvor

“Podržavamo kampanju “Stručno je ključno”. Imamo čak 90 učenika koji kod nas obavljaju praksu. Veliki dio će ostati ovdje da radi, a jedan dio će sigurno naći odmah negdje drugo posao. Ja im poručujem da sanjaju i ostvare san da jednog dana budu preduzetnici i imaju svoje restorane, jer sam siguran da će, poslije ovakve prakse i ovakvog školovanja, imati uspješne karijere", kaže Radulović.

Obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja trenutno čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 obrazovnih programa u četvorogodišnjem trajanju. Po programima stručnog obrazovanja obrazuje se 19.036 učenika.

U dualni oblik obrazovanja je u školskoj 2018/2019. godini uključeno 577 učenika, a očekuje se da ih naredne godine bude preko 800. Dualno obrazovanje je sistem u kome učenik teorijsku nastavu pohađa u školi, a kompletno praktično obrazovanje obavlja kod poslodavca. Dakle, u dualnom obrazovanju učenik uči uz rad. Ministarstvo prosvjete i poslodavac obezbjeđuju naknadu učenicima.

Učenik koji želi da se obrazuje u dualnom obliku prijavljuje se školi u kojoj konkuriše za upis u prvi razred. Broj upisnih mjesta zavisi od interesovanja poslodavaca za obrazovanje učenika u dualnom obliku obrazovanja. Učenik, odnosno njegov roditelj i poslodavac potpisuju ugovor o praktičnom obrazovanju. I učenici drugog i trećeg razreda mogu sa školskog preći na dualni oblik obrazovanja, naravno ako postoji interesovanje poslodavaca.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.