Društvo

Krnje plaćaju danak prelovu

Ovu ribu karakteriše složen životni ciklus, a zbog činjenice da je inače malobrojna krovna predatorska vrsta ugroženost njene populacije je izraženija
Krnje plaćaju danak prelovu
PobjedaIzvor

Crnogorsko društvo ekologa pokrenulo je projekat koji ima za cilj da skrene pažnju na ranjivost vrste kernje (krnje), ribe koja je poznata kao jedan od najvećih predatora u Jadranu, ali je njena populacija izuzetno ranjiva zbog specifičnog životnog ciklusa i načina mrijesta.

-Projekat koji radimo ima za cilj da pronađe mikrolokalitete na kojima živi kernja ili kernja golema (Epinephelus marginatus) u oblasti Petrovca i Buljarice prepoznatoj kao zoni koja će biti obuhvaćena budućim zaštićenim područjem Katič – kazala je za Pobjedu koordinatorka projekta Jelena Popović iz CDE.

Ona je podsjetila da je kernja prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode (IUCN) okarakterisana kao kao ranjiva vrsta, čija populacija opada, pa izabrana kao marker za promociju budućeg zaštićenog područja. Popović navodi da joj je glavna prijetnja podvodni ribolov u kojem se jedinke ove vrste relativno lako ubijaju, što je dovelo do toga da u nekim djelovima Mediterana postane baš rijetka (u nekim djelovima Francuske je na nju zabranjen podvodni ribolov već gotovo tri decenije). -Kernja je protogini hermafrodit što znači da se sve jedinke rađaju kao ženke a kasnije tokom života prelaze u mužjake. To se kod nje događa najčešće na oko 12 godina starosti i dužine od oko 80-90 cm.

Zbog tako složenog životnog ciklusa i činjenice da je kao jedna od većih predatorskih riba dna u Jadranu i prirodno malobrojna, jako je osjetljiva na prekomjerni ribolov – ističe sagovornica. Pored marginatusa koja može da dostigne i pedesetak kilograma, u Jadranu živi i još nekoliko vrsta kernji. -Projekat koji realizujemo naziva se Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociji potencijalnog morskog zaštićenog područja - Katič i finansira ga Partnerski fond za kritično ugrožene ekosisteme (Critical ecosystem partnership fund). Realizuje ga Crnogorsko društvo ekologa u saradnji sa Grin homom i Mediteranskim centrom za ekološki monitoring (MedCEM).

 Projekat će trajati do 2021. godine i njime su predviđene brojne aktivnosti u cilju promovisanja i istraživanja budućeg MPA koje obuhvataju monitoring morske trave posidonije, kao i istraživanje o prisustvu sredozemne medvjedice (Monachus monachus).

Minimalna dužina pola metra, malo ko se drži propisa

Iz CDE ističu da će dogodine biti rađeno ronjenje koje ima za cilj da utvrdi prisutnost kernje na odabranim lokalitetima kao i da se utvrdi sastav ribljih zajednica. Minimalna dužina za E. marginatus je prema crnogorskom zakonu 50 cm, što se često krši i mogu se vidjeti značajno manje jedinke u ulovima i ponudi na ribarnicama i u restoranima.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.