Politika

Đukanović: Obnovićemo autokefalnu CPC, svidjelo se to nekome ili ne

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da pokušava da opstruira evropska htjenja i ambicije savremenog crnogorskog društva, trudeći se da tako čuva svoj vjerski monopol u Crnoj Gori.
Đukanović:  Obnovićemo autokefalnu CPC, svidjelo se to nekome ili ne
MinaIzvor

„SPC želi da opstruira uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj ne pripada saglasno pravnom sistemu države. Na taj način pokušava da ispravlja ono što su, kako to oni misle, kratkovide ovovremene politike. To saopštavaju i vrlo jasno kažu da države nastaju i nestaju, a crkva je starija od svega toga“, rekao je Đukanović.

On je na izbornoj konferenciji DPS-a u Nikšiću rekao i da se u Crnoj Gori vodi teška borba između dvije politike- jedne koju predvodi aktuelna vlast i koja pokušava da evropeizuje ovaj prostor i druga koja želi da konzervira stanje zaostajanja Balkana za Evropom.

„Stanje u Crnoj Gori je bolje nego drugdje, ali kao što vidimo, ni ovdje naši protivnici ne jenjavaju, bilo da se javljaju kao opozicija, parapolitičke organizacije u formi navodno nezavisnih medija, nevladinih i vjerskih organizacija“, rekao je Đukanović.

On je optužio SPC da danas u Crnoj Gori pokušava da čuva infrastrukturu velike Srbije u koju oni vjeruju, "a njihova priča o prekograničnim eparhijama suprotna je osnovnim principima pravoslavne organizacije svuda u svijetu“.

„Oni vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i potrebe da opet pokrenemo izgradnju velike Srbije. Moramo, naravno, svojom postojanošću, odlučnosšću i vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa“, rekao je Đukanović.

On je istakao da odluke aktuelne vlasti nijesu greške, nego su temeljno promišljenje i njima se „ispravljavaju teške istorijske nepravde nanesene Crnoj Gori i generaciji predaka“.

Tim odlukama, kako je naveo, otvara se vrlo jasna vizija evropske budućnosti i generacije potomaka, "i sa tog puta niko nas neće skrenuti".

„Nepokolebljivi smo da u Crnoj Gori izgrađujemo multietničko društvo, tržišnu ekonomiju i društvo koje će živjeti poštujući evropske vrijednosti. I da ćemo na tom putu raditi snaženju crnogorskog identiteta“, rekao je Đukanović.

On je naveo da su neke važne korake na tom putu već odradili, ali da je preostao „važan korak, kojim će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 vijeka, a to je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)“.

„Svidjelo se to nekome ili ne, mi ćemo na tome vrlo predano raditi u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima DPS, kao temeljnog oslonca savremene države“, rekao je Đukanović.

On je rekao da aktuelna vlast garantuje slobodu vjeroispovijesti, a „ne formalno obezbjeđuje da se ljudi mogu moliti Bogu, ali samo u crkvama koje će im monopolski neko propisati, kao što je u slučaju SPC“.

„To nije sloboda i borićemo se za slobodu vjeroispovijesti i za odvojenost crkve od države. Borićemo se da ovo, u punom značenju te riječi, bude demokratsko društvo u kome će sva prava, uključujući i vjersko, svakom čovjeku biti garantovana“, rekao je Đukanović.

On je ukazao da neće dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod, kako je rekao, diktatom jedne vjerske organizacije koja predstavlja relikt prošlosti, iako ne može da shvati da je to vrijeme odavno prošlo.

„Ne mogu da shvate i da Crna Gora, kao i Srbija i sva društva na Zapadnom Balkanu imaju pravo na svoju jasnu i doglednu evropsku budućnost“, rekao je Đukanović i istakao da su jedina pouzdana brana destrukciji jedne države i jedini pouzdani garant njene dugovječnosti njene institucije.

Đukanović je ukazao da aktuelna vlast zbog toga mora nepokolebljivo nastaviti da gradi te institucije, jer jedino tako može nastaviti da ostvaruje i svoje spoljnopolitičke prioritete.

 

Portal Analitika