Kultura

Slasna psovačka apokalipsa

Parker i Stoun ne bi bili to što jesu kada bi ostavili Kenija među živima. Talas histeričnog smijeha prati njegov silazak u pakao u kojem lelujaju glave Hitlera i Gandija i svađaju se Đavo i njegov ljubavnik Sadam Husein

Slasna psovačka apokalipsa
Objektiv/PobjedaIzvor

Karikirani i beskrajno zabavni svijet u kojem Đavo i Sadam Husein igraju ljubavni tango, Mahatma Gandi uživa čari pakla, a četiri dječaka bore se da izliječe isprane majčinske mozgove – stvoren je prije 20 godina. Zvuči nevjerovatno, zar ne? Kao da je bilo juče kada su Trej Parker i Met Stoun predstavili paklenu društvenu satiru „South Park: Bigger, Longer & Uncut“ (1999).
Dvije lude, nesalomivo kreativne glave, na pragu novog milenijuma, uspjele su da postave nedodirljivo visoke granice kada su u pitanju animirani filmovi koji pršte od crnog humora.

02-djavo-i-sadam

Sluđene majke
Što je to toliko dobro u ovom dugometražnom čudu? Muzika, prije svega. U ovom animiranom mjuziklu, note su oštrije od mača, a stihovi toliko beskrajno zabavni i zarazni, da odmah ulaze u uši. 
Pritom, svakoj od 14 numera polazi za rukom (da ne kažemo za tonom) da u prepoznatljivom brodvejskom stilu napravi usputnu parodiju na neka od Diznijevih najpopularnijih ostvarenja kao što su „Beauty and the Beast“ i „The Little Mermaid“. Potrebni su posebna vrsta dara i posvećenosti da bi se smućkala jedna ovakva đavolska poslastica.
Nego, da se prisjetimo radnje. Godine 1999. u malom gradu u Koloradu sve teče uobičajenim tokom. Nerazdvojna družina - Kartmen, Sten, Kajl i Keni pozdravlja nas u uvodnim minutima jasno stavljajući do znanja da se sprema jedinstveni urnebes. Stvari se komplikuju dolaskom kanadske filmske senzacije, Terensa i Filipa. Sautparkovska omladina postaje opsjednuta šouom koji se sastoji isključivo od psovki, uvreda i kultne poskočice „Uncle Fucker“. 
Problem nastaje kada oduševljenje bogatim rječnikom kanadskog dvojca klinci počnu da demonstriraju i u učionici. Prije nego što smo rekli „fuck“, formirana je odbrambena jedinica unezvijerenih majki, koje su spremne da učine sve kako bi istjerale Kanadu iz mozgova nevinih čeda. 

Paklena ljubav
Rješenje je prilično jasno: Terens i Filip moraju da umru kako bi se stvari vratile u normalu. No, gle čuda! Smrt dvojice Kanađana izazvaće armagedon, a poznati četverac preuzeti odgovornost za spašavanja svijeta. 
„South Park“ ne bi bio to što jeste kada bi Kenija ostavio među živima. Narandžasta glavica pukom besmislenih okolnosti odlazi u smrt, kucajući na vrata pakla. Talas histeričnog smijeha nastaje dok pratimo Kenija kroz vrtloge vatre, oko kojih lelujaju glave Hitlera i Gandija, sve do samog Đavola i njegovog ljubavnika, Sadama Huseina. 
Tu nas čeka jedna od tužnijih ljubavnih priča. Husen, služeći se zemaljskim trikovima, igra emocionalne ucjene sa izuzetno osjetljivim i više nego pitomim mučiteljem iz pakla.  

Rat sa Kanadom
Na Zemlji, pobuna majki dovodi Šilu Broklovski do vještičjeg uspona. Kivna na Kanađane koji su joj uništili dijete, spremna je na sve kako bi vratila status quo. Hapšenje Terensa i Filipa dovodi do pritiskanja okidača koji izaziva rat sa Kanadom. Tako počinje jedan od najuzbudljivijih zapleta koji je ikada kreiran u „South Park“ univerzumu.
Od ovog momenta, sve što se dešava u genijalštini „Bigger, Longer & Uncut“ predstavlja prenagljenu reakciju na besmisleni film koji klinci nikada ne bi ni pogledali da su roditelji malo više obratili pažnju na sadržaj koji djeca konzumiraju. Ali, kada stvari pođu po zlu, najlakši je kriviti druge. Pritom, Kanada tu dođe kao sasvim logičan izbor.
U sveopštem haosu, zabava ne prestaje. Ne zaboravljaju se tako lako Vinona Rajder i njen neprevaziđeni trik sa ping-pong lopticama, koji služi za zabavu naoružanih vojnika prije pogubljivanja kanadskih psovalica. 
A tek genijalni Kartmen, čiji pogani jezik konačno biva skraćen... Debeloj mukici ugrađuju čip koji reaguje na psovke. Kada god izusti bezobraznu riječ, maleni elektro-šok ga podsjeti da mora da bude dobar dječak. Naravno, ni to ne traje predugo, a Trej i Parker pronalaze savršen način da vrate Kartmena u igru: tokom ode psovki kojom oslobađa novonastalu supermoć, nedoljiva štetočina koristi ime Barbre Strajsend!
I pored eksplozije događaja i akcije, ne možemo da izbjegnemo šamar realnosti. Đavo i Husein planiraju da izazovu apokalipsu istog trenutka kada Terens i Filip kažu doviđenja životu. Ta činjenica ni najmanje ne sprečava pomahnitali narod da se dobacuje bombama, pozdravlja oružjem i kasapi sve pred sobom. 

 

03-kanadjaniOčitana bukvica
Vođena nejasnom mržnjom, zaslijepljena idejom o spasenju djece, rulja ni na trenutak ne zastaje da se zapita da li rat dovodi u još veću opasnost. Najveći apsurd: Đavo, koji živi za to da muči ljude kroz beskonačnost sopstvene egzistencije, ima više ljudskosti i razuma od čitave američke nacije.
Keni, heroj carstva nebeskog, uspijeva da urazumi Đavola i da porazi Huseina uz pomoć Erikove novorazvijene moći mučenja elekticitetom. Serviran je srećan kraj, ali uz gorku poruku. 
Previše je loših stvari na svijetu, to svi znamo. „South Park“ posjeduje moć da ih učini opipljivijim, prikazujući ljudsku glupost i sujetu kroz oči četvoro prilično nevinih klinaca koji, da bi spasili svijet, moraju da održe lekciju o roditeljstvu. I premda je njihova priča prelomljena kroz prizmu sarkazma i crnog humora, nije ništa manje tužna. 
Film „South Park: Bigger, Longer & Uncut“ bio je i ostao jedan od najupečatljivijih animiranih naslova. Posvećenost detaljima, fenomenalan smisao za humor i gomila besmisla očitavaju bukvicu čovječanstvu dok nas lagano vode kroz minute ispunjene muzikom, plesom i gotovo poetičnim psovkama. 
Kada nas sarkastični mjuzikl navede da se zamislimo i preispitamo put kojim se zaputilo savremeno društvo, onda nam je jasno da za ono što smo pogledali postoje samo dvije riječi – totalna genijalština! Anja DROBNJAK

Bezobrazluci u brojkama
„South Park: Bigger, Longer & Uncut“ premašio je sve rekorde po broju vulgarnosti koje su iskorišćene u svijetu animacije. Iskazano u brojevima: 399 psovki, riječ „fuck“ iskorišćena 146 puta, 199 nepristojnih gestova i 221 akt nasilja. 
„Blame Canada“ nominovana je za Oskara za najbolju originalnu pjesmu. Nažalost, nagrada je otišla u ruke Fila Kolinsa i numere „You’ll Be In My Heart“ iz filma „Tarzan“. Met Stoun i Trej Parker vratili su mu milo za drago ismijavajući ga u čevrtoj sezoni „South Parka“.

FOTO: imdb.com
 

Portal Analitika