Kultura

Gremlinska mitologija

Svi osim članova filmske ekipe otkidali su na čuvenog Gizma. Zbog pedavosti rada sa malenom igračkom njihova netrpeljivost išla je toliko daleko, da je scena u kojoj ga kače na pikado i gađaju strelicama - snimljena baš njima za ljubav

Gremlinska mitologija
Objektiv/PobjedaIzvor

Bića iz mašte, uglavnom nevidljiva ljudskom oku i srodna goblinima pojavila su se prvi put tokom Drugog svjetskog rata. Tada su za kvarove na instrumentima piloti često krivili baš njih - čuvene gremline. 
Prema onome što znamo iz mitologije, oni su prvo bili zaštitnici inovacija i inovatori. Međutim, kada su ljudi počeli da prisvajaju njihove izume gremlini su odlučili da im se osvete, između ostalog, kvareći im mašine. 
Kada je dječji pisac Roald Dal bio je u vazduhoplovnim snagama, jednom prilikom prinudno je sletio u Libijsku pustinju. Tamo je čuo priče o gremlinima. Poslije povratka kući napisao je priču na koju je autorska prava otkupio Volt Dizni. 

Igrani proboj
Gremlini su se pojavili prvi put 1943. u crtanom filmu „Duško Dugouško“. Kako je čuveni zec godinama mučio svakoga, ovu epizodu bilo je lako zapamtiti zbog toga što su uloge zamijenjene. Jednom se dogodilo i to da Duško bude namučen! Godine 1984. režiser Džo Dante pobrinuo se da gremlini dobiju i igrani film. „The Gremlins“ je premijerno prikazan 6. juna prije tri i po decenije. Krisu Kolambusu ovo je bio tek četvrti scenario, ali uspio je da privuče pažnju Stivena Spilberga. 

PG-13
Kako su mnoge scene filma „The Gremlins“ ocijenjene kao previše nasilne za ocjenu „PG“, ali opet nijesu bile dovoljno eksplicitne za oznaku „R“, moralo se pronaći rješenje. Isti problem te godine dogodio se i sa filmom „Indiana Jones and The Temple of Doom“ na kojem je radio Spilberg i zbog čega je i prepustio režiju „The Gremlinsa“ mladom Danteu. Zahvaljujući ovim naslovima, uveden je rejting „PG-13“, za filmove koji se ne preporučuju djeci ispod 13 godina.

Spilbergovštine
Kultni „The Gremlins“ prožet je nesumnjivim poslasticama za Spilbergove fanove. Na primjer, na početku filma, vidimo bioskopski repertoar na kom se nalaze „A Boy’s Life“ i „Watch The Skies“: naslovi radnih verzija kultnih filmova „E.T.“ i „Close Encounters of the Third Kind“. U filmu se pojavljuje i plišani E.T, a jedan gremlin čak i izgovora čuveno „phone home“. U jednoj od najboljih scena, kada Gizmo izvodi mogwai pjesmicu, Bili svira melodiju koja se čuje u ostvarenju „Close Encounters of the Third Kind“ tokom prvog susreta s vanzemaljcima. 

Teška zlopamtila
Film je stigao u bioskope istog dana kada i „Ghostbusters“. Oba naslova smatraju se izuzetno bitnim za opus porodičnih horor komedija. No, zanimljivo: iako je „Ghostbusters“ automatski postao miljenik i američke i svjetske publike, Njujorčani su odlučili da ga bojkotuju i navijaju za gremline. Zbog čega? Samo zbog toga što je saobraćaj bio obustavljen tokom snimanja filma!

Gizmo mukica
Izgled i boje Gizma, naročito njegovi krugovi oko očiju, osmišljeni su po uzoru na jednog od Spilbergovih pasa. Neodoljivi gremlin inspirisao je i popularnu plišanu igračku Furby. Naravno, iako smo svi otkidali na ovog mališana, zbog pedavosti rada sa malenom igračkom ekipom koja je radila na filmu, Gizmo je bio sve samo ne simpatičan. Njihova netrpeljivost išla je toliko daleko, da je jedna od najstrašnijih scena, ona u kojoj gremlini kače Gizma na pikado i gađaju ga strelicama - snimljena baš njima za ljubav.

Mali policajci
Iste godine kada je film stigao u bioskope beogradski rok sastav Džakarta objavio je pjesmu „Mali policajci“. Numera koja je na prvo slušanje zvučala provokatorski, prema riječima frontmena Igora Popovića, nastala je baš pod uticajem filma „The Gremlins“.
- Meni se nije toliko dopao film, koliko sam otkinuo na te male idiote. A „Mali policajci“ su tako neka bića, čudna, sitna, kao Tolkinovi Hobiti uostalom. Ali, i nisu baš slatki, znaju da budu vrlo opasni – objasnio je frontmen Džakarte.

Biljana MARTINIĆ

FOTO: pinterest.com

Portal Analitika