Politika

Đukanović: Pitanje Kosova riješiti kompromisom

Rješenje pitanja Kosova važno je za regionalnu stabilnost, ali i za Evropu, a do rješenja treba doći kompromisom, poručio je predsjednik države Milo Đukanović u Bratislavi, na panelu u okviru GLOBSEC 2019 foruma.
Đukanović: Pitanje Kosova riješiti kompromisom
MinaIzvor

Forum je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, a na njemu učestvuju i predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, kao i direktorka za Zapadnu Evropu Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst.

“Zaista se nadam se će (Aleksandar) Vučić i (Hašim) Tači nastaviti dijalog. Mislim da je najvažnije da se taj dijalog nastavi, da se učesnici vrate za sto”, kazao je Đukanović, prenosi portal RTCG.

Đukanović je dodao da se nada da je rješenje problema Kosova moguće.

On je kazao da se nada da će Beograd i Priština u Parizu nastaviti razgovore o Kosovu.

"Pitanje Kosova mora biti rješeno kompromisom, poštujući interese obje strane", poručio je Đukanović.

On je ocijenio da pitanje Kosova, nije samo regionalni, nego i širi problem.

"Mislim da je važno da Evropa prepozna svoju veliku odgovornost u ovom problemu. Ovo je “par ekselans” bezbjednosno pitanje za Evropu i Evropa je ovdje sa punim pravom", poručio je Đukanović.

Vučić je poručio da je spreman da odmah počne pregovore o Kosovu. "To sam do sad ponovio hiljadu puta", kazao je Vučić.

Tači je naveo i da se nada da će samit u Parizu biti korak ka finalizaciji sporazuma u bliskoj budućnosti, i da se Srbija u Briselskom sporazumu obavezala da ne blokira Kosovo u međunarodnim institucijama.

Portal Analitika