Region

Gdje će završiti beogradske divlje svinje: Uhvaćena krmača i četiri praseta

Jedna divlja svinja i četiri praseta su uhvaćeni do sada, a lovci tragaju i za ostalim životinjama iz krda koje se posljednja tri dana šetaju Novim Beogradom.  
Gdje će završiti beogradske divlje svinje: Uhvaćena krmača i četiri praseta
BlicIzvor

"Dežurne ekipe Veterine Beograd i Lovačkog udruženja Zemun su na terenu konstantno da bi i ostale divlje svinje bile uhvaćene i prenijete na neko drugo stanište, tačnije u rezervat", kaže Nikola Vojinović iz Lovačkog udruženja Zemun.

Vojinović objašnjava da se odrasle divlje svinje hvataju pomoću strelica za uspavljivanje, a prasići se jednostavno hvataju rukama.

"Četiri praseta prenijeta su u Surčin i smješteni su u obor, jer još nisu spremna za rezervat, a tamo se hrane iz flašice", dodaje Vojinović.

Građani su divlje svinje spazili u noći između srijede i četvrtka u Novom Beogradu, u Bloku 30 i kod "Ušća". Kod "Ušća" su se mogle vidjeti i sinoć, a jedna ova životinja primijećena je i kod zidina Kalemegdana.

Odakle one na ulicama

Predsjednik Lovačkog udruženja Beograd Zoran Kocić objašnjava da je ovo "prirodna pojava kada vodostaj Dunava toliko poraste i poplavi Veliko ratno ostrvo" te divlje svinje moraju da bježe i traže drugo stanište."

- One nemaju gdje sada da idu, veoma su uplašene, ali nisu opasne po ljude. Jedino u situacijama kad je vepar ranjen i kad krmača čuva svoje prasiće može doći do eventualnih opasnosti po ljude, ali u ostalim slučajevima ne- ističe Kocić.

Kocić je upozorio i vozače da povedu računa i voze oprezno, jer ako udare divlju svinju pri vožnji može doći do teške saobraćajne nezgode, čak i sa smrtnim ishodom.

Da susreti sa ovim životinjama mogu da budu opasni, potvrdio je slučaj iz novembra 2018. kada je na auto-putu kod Kvantaša pred automobil kojim je upravljao bivši fudbaler Crvene zvezde Dragan Mladenović istrčala divlja svinja. U nezgodi su dvije osobe povrijeđene.

Portal Analitika