Politika

Đukanović: EU da radi svoj posao u regionu, nemamo plan B

– Nemamo plan B. Crna Gora je utabala svoj evroatlantski put. Postali smo članica NATO-a i napredovali najviše od zemalja regiona na putu ka EU. Zapadni Balkan mora biti dio evroatlantske zajednice, jer smo, geografski, dio Evrope i evroatlantskih vrijednosti – poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, na panelu Globalne konferencije (GLOBSEC) o Zapadnom Balkanu, koja se održava u Bratislavi.
Đukanović: EU da radi svoj posao u regionu, nemamo plan B
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je na panelu sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, i ministarkom spoljnih poslova Bugarske, Ekatarinom Zaharijevom, upozorio EU da mora široko otvoriti oči, jer će, u suprotnom, svoje mjesto u regionu zauzeti drugi geopolitički igrači.

 – Koliko će oni postići, zavisi koliko će im EU i NATO ostaviti prostora. Pozivam ih da rade svoj posao u regionu. Prestanite samo da ponavljate da su vrata otvorena. Ne očekujem da bilo ko kaže ʼpostaćete članica tadaʼ, ali još manje očekujem da kažu neće biti proširenja EU u sljedećih pet godina ili da proširenje nije na listi prioriteta, zbog konsolidacije EU. To je pogrešno, i to je poziv za sve koji žele da povedu Zapadni Balkan pogrešnim putem. Ako EU ne reaguje i ne prepozna da je njen interes prošrenje na Zapadni Balkan, onda mora biti svjesna da ovaj prostor prepušta zemljama koje njeguju suprotan sitem vrijednosti od EU“, istakao je Đukanović.

Predsjednik je ocijenio da nije bitno kada ćemo postati članica EU, već da na pravi način iskoristimo vrijeme do pristupanja.

Govoreći o kineskom kreditu za auto-put Bar – Boljare, Đukanović je rekao da ga je Crna Gora uzela jer su Kinezi dali najpovoljniju ponudu.

– Zašto od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) nismo dobili tako povoljne uslove, a jesmo od kineskih partnera? Zato što Kina zauzima prostor koji Evropa ostavlja otvorenim – pojasnio je Đukanović.

Govoreći o pokušaju terorizma na izborni dan 2016. godine, predsjednik Crne Gore je rekao da je cilj bio da se stopira ulazak naše države u NATO.

„Neki ljudi, čiji pasoši pokazuju da su članovi određenih ruskih državnih struktura, bili su umiješani. Nismo donosili nikakvu presudu o tome da li je ruska država umiješana ili ne, jer nemamo jasne dokaze. Ali imamo dokaze da su ti ljudi, sa tim psošima, učestvovali u pokušaju puča i oni su osuđeni“, naveo je Đukanović.

Upitan da li će napustiti mjesto predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) na predstojećem kongresu stranke, Đukanović je rekao da u ovom trenutku ne može dati tačan odgovor na to pitanje.

– To je tema o kojoj ćemo diskutovati u pripremi kongresa. Svjesni smo dobre prakse evropske demokratije i želimo da je adaptiramo što prije u svakom segmentu – naveo je on.

Portal Analitika