Društvo

Dejan Đurović izabran za člana Evropskog komiteta Interpola

Pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Đurović izabran je za člana Evropskog komiteta Interpola, na 47. Evropskoj regionalnoj konferenciji Interpola koja je održana u gradu Katovice u Poljskoj. Đurović će u mandatu od četiri godine u ovom tijelu Interpola zastupati interese Crne Gore i država bivše Jugoslavije.
Dejan Đurović izabran za člana Evropskog komiteta Interpola
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je prvi put od članstva Crne Gore u Interpolu da Crna Gora ima predstavnika u nekom Interpolovom tijelu i predstavlja priznanje Crnoj Gori i NCB Interpolu Podgorica za doprinos u Interpolovoj saradnji i implementaciji strateških i operativnih ciljeva i zadataka. Čestitke Đuroviću na izboru za člana Evropskog komiteta Interpola uputio je i Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok

Ove godine, na 47. Evropskoj regionalnoj konferenciji Interpola održanoj od 29. do 31. maja u Katovicama, birana su dva predstavnika za Evropski komitet. Kandidature za dva mjesta u Komitetu istakli su Ujedinjeno Kraljevstvo, Crna Gora i Ukrajina, a izabrani su predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore. Kandidata Crne Gore Dejana Đurovića, osim država regiona Zapadnog Balkana, ubjedljivom većinom podržale su države članice Evropske unije, te je u odnosu na protivkandidata iz Ukrajine imao 78% osvojenih glasova. Države članice EU za mjesta u Interpolu inače podržavaju samo one države van Evropske unije ukoliko u njima prepoznaju pouzdanog partnera koji će raditi na jačanju međunarodne policijske saradnje.

Kako bi se prepoznale potrebe i unaprijedio rad Interpola na području Evrope, te adekvatno zastupali evropski biroi Interpola, u okviru Interpola formiran je Evropski komitet, sastavljen od osam članova, koji se biraju na evropskim regionalnim konferencijama na mandat od četiri godine. Evropski komitet zasijeda tri puta godišnje. Đurović će imati priliku da u Evropskom komitetu, zastupajući interese Crne Gore i država bivše Jugoslavije, kandiduje projekte, aktivnosti i inicijative od značaja za region.

Portal Analitika