Kultura

Nijesmo zaslužili Dena Harmona

Kad ne bi bio menadžer za društvene mreže EU info centra i propali kolumnista Blogofanzina, Radovan Bogojević bio bi savršen lik iz nekog od svojih omiljenih serijala. Nije važno da li su u pitanju TV komedije kao što su „Community“ ili „Parks and Recreation“, satire poput animacija „Rick and Morty“ i „BoJack Horseman“ ili detektivske mozgalice „Bron/Broen“ i „The X-Files“... Lako je zamisliti ga kako zasmijava i/li izluđuje hiljade ljubitelja televizijske umjetnosti sa malih ekrana čim god hoćete – od superciničnih opaski, preko nespremnosti da pojaše bilo koji talas koji jaše masa, do čistog obožavanja autora i fiktivnih likova koji odudaraju od svega što je normalno na ovoj planeti.
Nijesmo zaslužili Dena Harmona
ObjektivIzvor

Samim tim, (ne)moguć takav kakav jeste, Bogojević je više nego kvalifikovan da bude ugošćen u rubrici sa koliko-toliko nemogućim izborima kao što je „Ili-ili“. I više nego sposoban da nam podmetne nogu čak i kada mislimo da neće uspjeti da izmenadžeriše pravi odgovor!

Frenk Andervud („House of Cards“) ili Selina Majer („Veep“)?

- Na ovo je umjesto mene odgovorila istorija. Ko je završio u Bijeloj kući od ova dva fiktivna predsjednika, dijabolično genijalni sociopata ili tragično nekompetentni narcis?

Erik Kartmen ili Rendi („South Park“)?

- Prije deset godina bih bez razmišljanja odgovorio Kartmen, centralni lik, svima omiljeni politički nekorektni ubersebični sociopata i quote mašina. Ali, posljednjih pet-šest sezona, dok „South Park“ postaje ozbiljniji, nijansiraniji i samoreflektujući, Rendi dobija sve više prostora u genijalnim epizodama. Vjerovatno je to zbog toga što se Parker i Stoun nalaze u srednjim godinama, pa im je lakše da se poistovjećuju sa Rendijem nego, kao nekad, sa devetogodišnjim Kartmenom. Svi smo mi pomalo Rendi Marš, kad ne umijemo racionalno da se nosimo sa promjenama, nego postajemo beznadežno opsjednuti.

Flibeg („Fleabag“) ili Vilanel („Killing Eve“)?

- Lako. Flibeg je najbolje napisani ženski, a vjerovatno i generalno TV lik u proteklih pet godina. Flibeg je scenaristička i glumačka pobjeda Fibi Voler-Bridž, komedija koja te raznosi i steže stomak istovremeno. Vilanel je super napisan lik, ali nije životno djelo. Hrabro rasturanje TV konvencija i kombinovanje špijunskog trilera sa britanskom komedijom, bez obzira na to što kritika sipa hvalospjeve, radi samo do neke ure.

Deneris Targerijen ili Sersi Lanister („Game of Thrones“)?

- ’Ajde da preformulišemo pitanje u: koji je lik više uništen od kada su kreatori serije dobili masivni izliv nesposobnosti u mozak. Ma koliko imbecilno da je jedini potez ultimativnog zla bilo čekanje plafona da padne na glavu, to se ne može porediti sa kriminalnom nepravdom prema Deneris. Onaj napalm-in-the-morning preokret bio je u rangu toga kao kad bi Šindler, pošto ga je neki od Jevreja zakačio ramenom u hodniku, rekao: „Vraćajte ih sve nazad u logor.“

Saga Noren („Bron/Broen“) ili Dejna Skali („The X-Files“)?

- Teško se mjeriti sa uticajem Dejne Skali na pop kulturu, a plus je to bilo sjajno vrijeme kad je ona bila ženski detektiv, a ne pripadnica opresovanog ženskog roda, što bi bila u današnjoj Americi. Ali, Skali je lik generacije X, ne može mi biti draga kao princeza skandinavskog krimi noara. Zbog Sage zamišljam sve Skandinavce kako žive u savršenim, preskupim, minimalistički uređenim kućama, piju antidepresive i smišljaju sljedeći zločin, dok ona ne upali zeleni porše i dođe po njih.

Šerlok Holms („Sherlock“) ili Gregori Haus („House M.D.“)?

- Oba lika su sjajna, ali problem je što nijesu stali na vrijeme, pa su ih malo pokvarili posljednjim sezonama. Teška srca donosim odluku protiv bilo čega što je pisao Mofat, ali Šerlok će za 20 godina biti samo natprosječno kvalitetna iteracija tog književnog lika, a zbog Hausa sam danima guglao rijetke bolesti.  

Bodžak („BoJack Horseman“) ili Rik („Rick and Morty“)?

- Ovo je strašno teško razdvojiti, jer ide jedno uz drugo - kao DPS i SDP, kao kafa i kisjela, kao žurka i after. „BoJack“ je najbolja animirana depresija ikad napravljena, ali moj glas i pored nepodnošljive iritantnosti i lažne intelektualne superiornosti njegovih fanova ide Riku. Kad umre, Denu Harmonu trebalo bi kriogenski smrznuti mozak i pustiti ga da luta svemirom. Mi ga ne zaslužujemo.

Abed Nadir („Community“) ili Ron Svanson („Parks and Recreation“)?

- „Community“ je bolji na svim poljima u multiverzumu, ali Ron Svanson je jedna od najboljih minijatura u istoriji američkih sitkoma prošle decenije. Mrzjeti državne intervencije i vegane nikad nije bilo zabavnije. 

Volter Vajt („Breaking Bad“) ili Toni Soprano („The Sopranos“)?

- Ovo je sudar titana i malo je besmisleno birati. Toni možda nema razvoj lika koji je prošao Volter Vajt, ali tog genija u hemiji i kriminalu nikad nikada nijesam doživljavao kao previše realnog lika. Zato blaga prednost Entoniju. 

Dekster Morgan („Dexter“) ili Hanibal Lektor („Hannibal“)?

- Ne mogu da razmišljam o Deksteru a da se ne sjetim onog besmislenog kraja. S druge strane, Hanibal me nikada nije do kraja kupio jer je stilizacija lika Madsa Mikelsena uzela primat nad ostalim djelovima serije, uključujući i scenario. Uostalom, kad je riječ o satima spremanja ljudske hrane u usporenom snimku, za mene je Hanibal i dalje Entoni Hopkins dok čeka Džodi Foster u hodniku. Sori, Mads. M. I.-N.

FOTO: Privatna arhiva

Portal Analitika