Svijet

U svijetu danas ima 115 miliona oženjenih dječaka

U svijetu je danas oko 115 miliona oženjenih dječaka, a jedan od petorice mladoženjom je postao prije navršene 15. godine, pokazuju podaci iz studije koju je sproveo i u petak objavio UNICEF.
U svijetu danas ima 115 miliona oženjenih dječaka
Portal AnalitikaIzvor

Analiza podataka o stanovništvu i braku u 82 zemlje pokazala je da je najviše maloljetnih mladoženja u Centralnoafričkoj Republici s prevalencijom od 28 posto, a slijede Nikaragva s 19 i Madagaskar s 13 posto.

Imaju više mentalnih problema

Dječaci zbog braka obično napuštaju školu, imaju ograničene ekonomske mogućnosti, podložniji su zlostavljanju i imaju više problema s mentalnim zdravljem od onih koji u brak ulaze kasnije.

"Brak krade djetinjstvo. Maloljetne mladoženje prisiljeni su preuzeti odgovornost za odrasle, za što možda nijesu spremni. Rani brak donosi rano očinstvo, a uz to i dodatni pritisak da se osigura porodica skraćuje i inače kratko obrazovanje te umanjuje mogućnost zapošljavanja", izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrijeta For.

Važno je završiti srednju školu

U svijetu je trenutno 765 miliona oženjenih dječaka i djevojčica od ukupno 2,2 milijarde djece na globalnoj nivou.

Vjerovatnost od ranog braka veća je kod djevojčica, zbog čega su izložene zdravstvenim problemima vezanim uz maloljetničke trudnoće. Jedna od pet žena u dobi od 20 do 24 godine bila je u braku prije svog 18. rođendana, dok je to isto bio jedan od 30 muškaraca.

Kad bi sve djevojčice završile srednju školu, moglo bi se spriječiti više od 50 miliona dječjih brakova pa je jedan od globalnih ciljeva zaustaviti sklapanje dječjih brakova do 2030. godine.

Portal Analitika