Svijet

Tereza odlazi "tiho"

Britanska premijerka Tereza Mej danas zvanično podnosi ostavku sa mjesta lidera Konzervativne stranke.
Tereza odlazi "tiho"
Portal AnalitikaIzvor

Time se otvara put za trku za nasljednika te funkcije koji će imati zadatak da primjeni proceduru istupanja zemlje iz članstva u Evropskoj uniji.

Tereza Mej (62) postala je premijerka u julu 2016. godine, odmah poslije referenduma na kojem su se Britanci sa 52 odsto glasova 23. juna te godine izjasnili za Bregzit.

Britanski parlament je tri puta odbacio sporazum o Bregzitu o kojem je premijerka mjesecima pregovarala sa Briselom.

Tereza Mej, čija ostavka neće danas biti ispraćena nekim događajem, ostaće na funkciji do imenovanja novog predsjednika Konzervativne stranke, što je predviđeno do kraja jula.

U Velikoj Britaniji, premijer je predsjednik trenutno vladajuće stranke koja ima većinu u parlamentu.

Izvori bliski vladi saopštili su da će se tokom tog prelaznog perioda Tereza Mej baviti tekućim pitanjima u zemlji, ali ne više o Bregzitu o kojem će se baviti njen nasljednik.

Premijerka je bila primorana da odloži Bregzit nekoliko puta, a posljednji postavljeni rok je 31. oktobar.

Tereza Mej je 24. maja najavila svoju ostavku poslije niza pokušaja da ubijedi poslanike da prihvate sporazuma o Bregzitu.

Među 11 kandidata za premijerko mjesto, za sada je favorit Boris Džonson, poslanik Konzervativne stranke koji je bio gradonačelnik Londona i šef diplomatije. Džonson je tokom kampanje za referendum bio zagovarač Bregzita.

Portal Analitika