Politika

Vujanović: Izvanredni odnosi sa Kinom u svim oblastima

Odnosi Crne Gore i Kine izvanredni su u svim oblastima, kazao je raniji predsjednik naše države Filip Vujanović na otvaranju Foruma gradonačelnika Kine i Centralne i Jugoistočne Evope u Ningbou, kom prisustvuju i predsjednici opština Petnjica, Gusinje i Herceg Novi.
Vujanović: Izvanredni odnosi sa Kinom u svim oblastima
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vujanovićeg kabineta, on je iskazao najveće zadovoljstvo odnosima Crne Gore i Kine.

“Prije svega i najvažnije u saradnji sa partnerima iz Kine Crna Gora ostvaruje najznačajniji projekt u svojoj istoriji – autoput od obale do granice sa Srbijom koji je veza sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Kineska EXIM Banka dominantno kreditira a auto put gradi ugledna kineska kompanija CRBC. Prvi i najteži dio puta će biti završen tokom naredne godine”, rekao je Vujanović.

Ukazao je i da je Univerzitet Crne Gore uspostavio sadržajno partnerstvo sa Institutom Konfuci, dajući izvrsnu priliku za saradnju u nauci i obrazovanju.

“Tradicionalna kineska medicina ima u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, Centar za liječenje na visokom nivou”, naglasio je bivši predsjednik.

Konstatovao je da napreduje saradnja na lokalnom nivou između Kine i država Srednje i Istočne Europe.

“Lokalna saradnja je od posebne vrijednosti i istaknuta je u gotovo svakom završnom dokumentu, smjernicama, usvojenim na Samitima 16 + 1, od 2012. do ove godine. U „Dubrovačkim smjernicama“ države učesnice Samita naglašavaju važnu ulogu lokalne saradnje u Mehanizmu 16+1”, naveo je Vujanović.

Crna Gora je, istakao je, ponosna na svoj doprinos takvom razvoju.

 

filip-vujanovic-1

 

“Naš glavni grad Podgorica bio je domaćin vrlo uspješnog Drugog foruma gradonačelnika gradonačelnika 16 + 1, održanog u septembru 2017. godine. Prepoznata su i dogovorena ključna načela i prioriteti za unapređenje saradnje između glavnih gradova, gradonačelnika i predstavnika svih glavnih gradova Mehanizma 16+1 uz usvajanje Zajedničke deklaraciju”, rekao je Vujanović.

Naglasio je da je, između ostalog, dogovoreno da će glavni gradovi doprinjeti unapređenju uzajamno korisne saradnje na području kulture, turizma, obrazovanja, sporta i tradicionalne kineske medicine, daljem podsticanju urbanog zelenog razvoja kroz poboljšanje energetske efikasnosti i unapređenje zelenog turizma, ohrabrenju glavnih gradova da razmjenjuju iskustva u upravljanju zaštitom životne sredine, pročišćavanju otpadnih voda, izgradnjom zelenih površina, kontrolom kvaliteta vazduha, javnom prevozu i drugim područjima, kako bi se obezbijedio kvalitetan život građane, podsticanju medijske saradnje i produbljuvanju dijaloga u kulturi.

“Važno je naglasiti da je na ovom značajnom sastanku u Podgorici održan i Poslovni forum na kojem je potpisano deset sporazuma o saradnji. Potpisani sporazumi su osnova za daljnje podsticanje investicijskog potencijala na području obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energije, zaštite životne sredine, prometne infrastrukture, turizma i poljoprivrede”, podsjetio je.

Kako je kazao, produbljujemo i širimo saradnju na lokalnom nivou koja će donijeti vidljive koristi za sve građane.

“Crna Gora i svi naši gradovi i dalje će tome biti posvećeni”, zaključio je Vujanović.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A A dje je Pajko ambasador
07.06.2019. 11:57

Na trudnicko ?

0
0