Društvo

Konjević optužio kolege za politički uticaj na RTCG

Skupštinski Administrativni odbor utvrdio je juče prijedlog liste za članove Savjeta Javnog servisa. Kao kandidat nevladinih organizacija iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, predložena je samo jedna osoba, a imenuju se dva člana, pa će Odbor u zakonskom roku raspisati ponovni javni poziv za ovu kategoriju predlagača.
Konjević optužio kolege za politički uticaj na RTCG
PobjedaIzvor

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja kazao je da su Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Matica crnogorska predložili Iliju Despotovića, nacionalne ustanove kulture i nevladine organizacije iz oblasti kulture Davida Delibašića, dok je Pavle Radovanović kandidat Privredne komore Crne Gore i Udruženja poslodavaca.

LISTA

„Sindikat koji je zastupljen u Socijalnom savjetu predložio je Nikolu Tatara, a Crnogorski olimpijski komitet i Crnogorski paraolimpijski komitet Predraga Marsenića. Ivana Jovetića predložio je Univerzitet Donja Gorica, a NVO iz oblasti medija Milana Radovića. NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda predložili su Gorana Sekulovića i potrebno je da predlože još jednog kandidata“, saopštio je Škrelja.

On je podsjetio da je kandidat Univerziteta Crne Gore pored Jovetića bila i Đurđica Perović, a kandidat NVO iz oblasti medija pored Radovića i Mimo Drašković, ali su oni povukli kandidature iz „objektivnih i ličnih razloga“.

Jedini predstavnik opozicije koji se pojavio na sjednici, poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević optužio je Škrelju, ali i Odbor da su doprinijeli lošim ocjenama u Izvještaju Evropske komisije o stanju medijskih sloboda u Crnoj Gori, što je izazvalo njihovu burnu reakciju.

Konjević je istakao da u Izvještaju EK piše da je smjena članova Savjeta RTCG i njenog menadžmenta dodatno doprinijela postojećoj zabrinutosti o nezakonitom političkom uticaju i pritisku na RTCG i da su do sada sudovi četiri takva slučaja klasifikovali kao nezakonite.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika