Svijet

Indija ne odustaje od sistema S-400

Indija će nastaviti proces nabavke ruskog protivvazdušnog sistema S-400 uprkos rastućem pritisku Vašingtona, kazao je ministar spoljnih poslova te zemlje.
Indija ne odustaje od sistema S-400
Portal AnalitikaIzvor

Indijski zvaničnik je dodao da se ugovor o nabavci S-400 već primjenjuje i da će Indija nastaviti da krši američki Akt o suprostavljanju neprijateljima Amerike putem sankcija (CAATSA).

Rusija i Indija potpisale su prošlog oktobra ugovor vrijedan 5,4 milijarde dolara, a prve isporuke S-400 očekuju se u oktobru 2020. godine.

Nedavno je zvanični Nju Delhi izrazio nadu da će biti izuzet iz CAATSA, i tako izbjeći političke i ekonomske sankcije zbog saradnje sa ruskom industrijom naoružanja.

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je Egipat da će se suočiti sa sankcijama ako kupuje ruske avione Su-35, dok je Bijela kuća takođe tražila od Turske da ponovo razmisli o kupovini S-400, nagovještavajući da će zvanična Ankara biti isključena iz određenih segmenata NATO saradnje.

Što se tiče raloga za zainteresovanost Indije za S-400, stručnjaci procjenjuju da u tom regionu rastu vojni rizici, jer se mnoge susjedne zemlje naoružavaju. Nabavljaju se novi taktički i strateški raketni sistemi, te novi borbeni avioni pete generacije.

Zbog toga Indija želi da zatvori svoj vazdušni prostor i stvori efikasan vazdušni i raketni sistem odbrane, pa se opredijelila za S-400 kao riješenje.

Osim toga, u pitanju je i spoljnopolitički rejting, jer Indija tako ulazi u red malobrojnih zemalja koje mogu sebi da priušte takvu kupovinu, i finansijski i politički.

Portal Analitika