Politika

Đukanović: Potpuno besmislena demagogija Monstata

Monstatova odlučnost da služi kao alat u kreiranju lažne slike o crnogorskoj stvarnosti je suštinski problem, a ne korišćenje ove ili one metodologije. Metodologija kao i svaka procedura koja nije precizno definisana, dozvoljava da se prikazuju poželjni rezultati, a da se prikriva realno stanje, ocijenio je poslanik DF-a Milutin Đukanović.
Đukanović: Potpuno besmislena demagogija Monstata
Portal AnalitikaIzvor

„Problem svake metodologije - ankete je izabrani uzorak. Profesionalni statističari će se potruditi da izaberu uzorak koji će najbliže odgovarati stvarnom stanju. Realnu sliku, u ovom slučaju, dobijamo na osnovu podataka iz Poreske uprave. a primjer, u Srbiji je razlika između podataka Zavoda za statistiku i Poreske uprave, prilikom računanja prosječne zarade, iznosila nepunih 3%, odnosno manje od 10 eua. U Crnoj Gori ta razlika, između Monstatove prosječne zarade za 2018. godinu od 511 eua i prosječne zarade po Poreskoj upravi od 432 eura, iznosi 79 eura, odnosno 18.2%. Ovakvo kriminalno ponašanje Monstata i direktorice Radojević projektovano je da dezavuiše realnu sliku o stanju ekonomije u Crnoj Gori“, ističe Đukanović u reagovanju dostavljenom Portalu Analitika. 

Naveo je da je demagogija Monstata, da je razlika u Crnoj Gori nastala iz razloga što su oni u obzir uzimali zarade za koje nijesu uplaćeni, odnosno obračunati porezi i doprinosi, potpuno besmislena.

„Ovu tezu najbolje  demantuje prosječna zarada iz januara 2018. godine, jer ko je od poslodavaca mislio da obračuna poreze i doprinose, dosad je to morao da uradi. Na današnji dan, znači poslije 16 mjeseci, prosječna zarada za januar 2018. ne prelazi 437 evra. A, po podacima Monstata je 511! Taj podatak je bruka za statističku struku.
Monstat za ovo nema objašnjenje, a i ne može ga imati, jer ga je Demokratski front uhvatio u brutalnoj laži“, naglašava Đukanović. 

Kako je dodao, crnogorsko Ministarstvo finansija sada optužuje Zavod za statistiku Bosne i Hercegovine da i oni falsifikuju podatke kao Monstat. 

„I u BiH anketu koriste kao izvor podataka, ali nemaju odstupanja kao u Crnoj Gori. Vapaj Ministarstva da je prosječna zarada u Crnoj Gori viša od prosječne zarade u BiH, samo je hvatanje davljenika za slamku. Pitamo Ministarstvo, zbog čega Monstat u svom obračunu ne uzima podatke od  preduzeća sa manje od 10 zaposlenih?
Zbog čega Monstat ukupno isplaćene zarade ne dijeli sa ukupnim brojem zaposlenih, kojih po Monstatu ima 230.000? Da vam DF odgovori zašto: jer onda bi prosječna plata iznosila za januar 2018. godine 310 eura. I za sledeće mjesece zarada  bi bila približno ista ovoj iz januara 2018. godine. Ili je laž i da u Crnoj Gori ima toliko zaposlenih? Znači li to da ni direktor Zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić, ne govori istinu“ pita Đukanović. 

On zaključuje da su Ministarstvo finansija, Monstat, Poreska uprava i Zavod za zapošljavanje „očigledno u teškom konfliktu i neće se  usaglasiti, sve dok je ove vlasti, koja ih tjera da ruše sve profesionalne norme i učestvuju u stvaranju Potemkinovog sela od Crne Gore“.
 

Portal Analitika