Društvo

Predstavnice Ministarstva rada na Međunarodnoj konferenciji za regionalnu saradnju

U periodu od 30.05. do 01.06.2019. godine, predstavnice Ministarstva rada i socijalnog staranja učestvovale su na V Međunarodnoj konferenciji za regionalnu saradnju, u organizaciji BALcanOSH mreže– Drač, Albanija.
Predstavnice Ministarstva rada na Međunarodnoj konferenciji za regionalnu saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Cilj ovogodišnje konferencije je jačanje važnosti prevencije, koja je ključni koncept zaštite i zdravlja na radu. Štaviše, prevencija povreda na radnom mjestu i profesionalnih bolesti mora biti glavni cilj bilo kojeg sistema upravljanja ZZNR, u većoj mjeri od pokušaja da se riješe problemi onda kada su se pojavili. 

Ovaj princip dobija na važnosti brzom promjenom kompanija (zbog globalizacije, smanjenog radnog opterećenja, privremenog rada, rada sa skraćenim radnim vremenom, pod-ugovaranja, starenja radne snage itd), što poziva na dinamičan pristup ZZNR.

U toku konferencije načelnica Direkcije za poslove zaštite i zdravlja na radu, Danijela Šuković bila je dio foruma na kom su učestvovali predstavnici relevantnih institucija iz oblasti zaštite i zdravlja na radu iz: Republike Grčke, Turske, Republike Slovenije, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Srbije, Kosova, Albanije, Republika Hrvatska i Bosne i Hercegovine. Na pomenutom forumu govorilo se o opštem stanju iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, kao i o pojedinačnoj viziji i ciljevima u ovoj oblasti. Takođe, bilo je riječi o zajedničkom djelovanju svih prisutnih zemalja kako bi stanje zaštite i zdravlja na radu poboljšali ne samo na nacionalnom, već i na globalnom nivou.

Samostalna savjetnica u Direkciji za poslove zaštite i zdravlja na radu, Jovana Bošković je kroz prezentaciju “Primjer dobre prakse u zaštiti i zdravlju na radu  saradnja sa civilnim društvom”, predstavila učesnicima konferencije stanje u Crnoj Gori i sami napredak u komunikaciji i saradnji sa nevladinim sektorom, koji je evidentan.  Kroz izlaganje akcenat je stavljen na način i mogućnosti uključivanja civilnog sektora u aktivnosti koje sprovodi Direkcija za poslove zaštite i zdravlja na radu, ali i na podršku na koju nevladin sektor u ovom trenutku može da očekuje od kreatora politike i donosioca odluka za oblast zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori, tj. Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na samom zatvaranju V Međunarodne konferencije za regionalnu saradnju, na kojoj je učešće uzelo više od 130 predstavnika kako zemalja članica BALcanOSH mreže, tako i zemalja čiji su planovi pridruživanje pomenutoj mreži, zaključeno je između ostalog da dosadašnji napredak Crne Gore u oblasti zaštite i zdravlja na radu predstavlja reper zemljama u okruženju u procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa relevantnim direktivama EU.
 

Portal Analitika