Politika

Mesija Aljeksa

Pretjeranom i neodgovornom upotrebom antibiotika u liječenju bolesti i proizvodnji životnih namirnica životinjskog porijekla došli smo do rezistencije bakterija na antibiotike, jer su bakterije u međuvremenu mutirale. Zato nam sada prijete epidemije bolesti koje smo bili gotovo iskorijenili. 
Mesija Aljeksa Foto: PA
Milorad PUSTAHIJA
Milorad PUSTAHIJAAutor
PobjedaIzvor

Pretjeranom i neodgovornom upotrebom i konzumacijom interneta i društvenih mreža došli smo do rezistencije masa na gotovo kompletno istorijsko, kulturno, društveno, političko, estetsko i moralno nasljeđe.

Dovoljno je pogledati političare, stranke, institucije, maturante i polumaturante, svadbe, razne druge hepeninge pa da se čovjek zgrozi od neukusa, razmetljivosti, nesuvislosti pa i nemoralnosti. Svaka dilajla hoće da bude Kardašijanka ili Karleuša, a svaki zvekan bi da bude Dejvid Bekam ili kakav drugi selebriti lik. Znanja i stavove im ne formira obrazovni sistem i društveno i kulturno-istorijsko nasljeđe, na koje su postali rezistentni, već trendseteri, influenseri, lajfkoučevi i drugi pretenciozni treš sa društvenih mreža.

I sve bi to bilo samo otužno da nismo u demokratiji gdje svaki taj lik glasa i odlučuje i gdje jednako vrijedi glas gorepomenutog zvekana i dekana sa univerziteta.

Tu stvar postaje tragična. I ja sam u mladosti bio i hipik i roker i maoista i čegevarijanac, ali ovakav kiks evolucije, poput ovih guglijanaca i fejsbukovaca, nikad nisam bio. Samo zahvaljujući postojanju takvog masovnog društvenog sloja, da ne kažem treša, ima logike napraviti poličko-propagandni spot poput onog sa mesijom Aljeksom u glavnoj ulozi.

Da se razumijemo u startu, nema ništa skaredno ni vulgarno u tom spotu. Ali, sve je tako - brutalno trivijalno. Po mom rezonu, arogantno je misliti da je bilo ko toliko glup da na osnovu onoga video-sočinjenija da mu glas. Doduše, ne znam ni zbog čega su do sada glasali za njega jer ja nikad ništa konkretno nisam od njega čuo niti mogao da ga uhvatim ni za glavu ni za rep.

Spot je plagijat Erdoganovog predizbornog spota, ali nećemo o tome jer mu ovo nije plagijatorska prvina, a izgleda da je takva rabota kod nas masovna i nije ni kažnjiva. Ali je simptomatično da mu je potreban Erdoganov spot da iskaže svoj politički i društveni kredo. Potrebna mu je, znači, masovna i zanesenjačka podrška, kao ona u spotu, da bi ispoljio populizam i autoritarnost kao Erdogan.

Hoće li i Aljeksa smjenjivati, otpuštati i zatvarati hiljade protivnika? Valjda neće, jer je otužno lamentirao nad sudbinom desetak pučista osuđenih od strane od DPS-a ,,zarobljenih“ pravosudnih institucija. Dres kod članova njegove stranke sa obaveznim crvenim kravatama polako vuče na uniformisanost stranke mađarskog autoritarnog populiste Viktora Orbana, te smo tako nakon spota dobili našega ErdOrbana.

Kakva demagogija. I zašto u spotu Aljeksa uz trenerku ne nosi obaveznu kravatu? Je li to politički zaokret ili samovolja neprikosnovenog partijskog lidera?

A možda je gosp. Pavićević lider stranke ,,Crnogorska“, sa kojom će da potpišu saradnju, insistirao da uz ustavni patriotizam koji on donosi u miraz, bolje idu dolčevita majice sa rolo kragnama nego crvene kravate? Da li je Aljeksu Pavićević oduševio time što je etnički Crnogorac ili time što je po nacionalnosti Srbin; ili možda time što je ,,Crnogorska“ junački progutala knedle velikosrpskih bilborda u Budvi i neuspjeli pokušaj formiranja Srpske Boke?

aleksa-spot

 

Najviše me strefila jedna paralela. U spotu Aljeksa Zećanin tešući krstoliki totem glumi Isusa Nazarećanina, koji je takođe bio drvodjelja i volio sve ljude i Jeline i Romeje i Jevreje. Baš kao Aleks, koji na kraju uzdigne totem i na njemu i grčki i latinski krst i polumjesec sa zvijezdom, a sjedinjeni hrišćani i muslimani slave ga kao Hrista spasioca i kao Isu Pejgambera. Ovo je stvarno neukusnije i pretencioznije od DPS-ovih najava o regulisanju and-državnosti i bjesaluka SPC.

Patos sličan Bečićevoj patetici mogao se vidjeti samo u propagandističkim ruskim filmovima iz doba socrealizma, koji su završavali parolom ,,To može samo ruski čelovjek“. Mada, socrealizam mi djeluje kao postmoderna naspram propagandističkog kiča ,,Demokrata“. Samo možda u sajnsfikšn filmovima možemo vidjeti scene poput ovih kada ,,kravataši“ iz stranke ,,Demokrate“ bombašlucima i trivijalnim parolama apdejtuju i refreširaju guglijance, fejsbukovce i tviterijance i odvode ih u bolju budućnost.

To zaista možet samo ruski čelovjek - Aljeksa.

 

Portal Analitika