Društvo

Balkanski put kreativne istorije donosi novu turističku ponudu

Kulturološka turistička ponuda regiona postaje još bogatija jer je Fondacija EXIT, korisnik projekta za razvoj i promociju turizma, koji sprovodi Savjet za regionalnu saradnju (RCC), a finansira Evropska unija, pokrenula u Novom Sadu projekat ,,Balkanski put kreativne istorije" (Creative History Balkans Tour - CHBT), koji posjetioce vodi  do četiri zapanjujuće tvrđave u regionu.
Balkanski put kreativne istorije donosi novu turističku ponudu
Portal AnalitikaIzvor

Tura počinje Petrovaradinskom tvrđavom u Novom Sadu, domu EXIT-a – dvostrukog dobitnika nagrade za najbolji veliki evropski muzički festival (Best Major European music festival), nastavlja sa tvrđavom Kastel u Banjaluci , ide na jug do Citadele u Budvi, pa sve do tvrđave  Rozafa u Skadru. Kreativno pripovijedanje i predstavljane istorijata tvrđava je novitet u ovoj turističkoj ponudi.

„Balkanski put kreativne istorije je turistički proizvod za primjer. On cilja na mlađe posjetioce, ali se odnosi na sve generacije. Pretvaranjem legendi o tvrđavama u lične priče ljudi koji su tu nekada živjeli, o njihovim osjećanjima i željama, on približava istoriju regiona turistima i čini njihovo iskustvo još posebnijim“, rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj i promociju turizma.

Ova tura će biti uključena u bazu fanova EXIT-a koja broji 2,5 miliona gledalaca i između ostalog će biti promovisana posjetiocima festivala koji su više puta iskazivali interes da i nakon festivala mogu  provesti još vremena u regionu istražujući njegovo kulturno naslijeđe.

“U skladu s našom misijom, razvili smo ovu turu u nastojanju da region bolje povežemo kroz kulturu i predstavimo ga svijetu. Imamo veliko iskustvo na ovom polju, pa se ideja EXIT festivala tako proširila i u druge dijelove regiona, u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, gdje takođe organizuju muzičke festivale. To ne predstavlja konkurenciju EXIT festivalu, već ga naprotiv, dodatno jača. Nadamo se da će regionalna kulturološka tura četiri tvrđave učiniti isto, učiniti region jačim i atraktivnijim kako za međunarodne tako i za posjetioce iz regiona“, rekla je Ida Suljanović, koordinatorka EU projekata u EXIT Fondaciji.

Ovogodišnji EXIT festival zakazan je za 4-7. juli, kada se u Novom Sadu, a samim tim i u regionu očekuje više od 200.000 posjetilaca.

Portal Analitika