Kultura

"Hamlet" premijerno na Velikoj sceni CNP-a

U utorak 4. juna u 20 sati na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava „Hamlet“ Viljema Šekspira, u režiji i adaptaciji Ane Vukotić.
"Hamlet" premijerno na Velikoj sceni CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Tekst je preveo Zoran Paunović, dramaturg predstave je Božo Koprivica, koreograf Sonja Vukićević, scenografi Sven Jonke (NUMEN) i Vanja Magić, kostimograf Leo Kulaš i kompozitor Antonije Pušić - Rambo Amadeus. Dizajneri svjetla su Ivan Lušičić Liik i Miomir Malović, asistentkinja kostimografa je Lina Leković, lektorka je Jelena Šušanj, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Publika je višeminutnim aplauzom nagradila ansambl predstave koji čine: Momčilo Otašević, Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Ana Vučković, Zoran Vujović, Petar Burić, Aleksandar Radulović, Dušan Kovačević, Petar Novaković, Aleksandar Gavranić, Sonja Vukićević i Jelena Minić.

 

hamlet-2

 

Rediteljka Ana Vukotić je kazala da smatra da je uspjela u želji da napravi savremenog „Hamleta“.

„Namjera je bila da pokažemo Hamleta sa kojim može da komunicira savremeni gledalac, da kroz njega otvorimo teme koje se tiču svih nas.  Ja sam krenula od toga da je čitav komad mišolovka, da je sve Fortinbrasova mišolovka neke nove vlasti, nekog novog sistema, da zapravo postoji jedan politički žrvanj u kome smo i da mi svi treba da se zapitamo želimo li da budemo akteri istorije ili njene žrtve. Hamlet je pitanje slobode, Hamlet i Ofelija, kao i Laert su pitanje pozicije mladih ljudi u Crnoj Gori danas. Ovo je bio, u svakom smislu, naporan projekat u svakom smislu, izuzetno zahtjevan kako produkciono tako i umjetnički i zaista sam ponosna i na glumce i na cijelo Crnogorsko narodno pozorište“, rekla je Vukotić nakon premijere.

Momčilu Otaševiću, kome je povjerena uloga Hamleta, kazao je da je zadovoljan premijerom.

„Još mi nije sve leglo, i ako Bog da nikada neće leći - treba samo da raste. Srećan sam, lijepo mi je i nadam se da je bilo lijepo i publici. Zaista sam dao sve od sebe, nekako sam se lijepo potrošio i sad sam opet pun“, kazao je Otašević.

Da je Crnogorsko narodno pozorište dobilo veoma dobru predstavu mišljenja je pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević.

„Ova postavka „Hamleta“ nam pokazuje kako zlo trijumfuje i kako Hamletova žrtva biva uzaludna i to čini na jedan uvjerljiv način, sa snažnim glumačkim ansamblom. Scenografija diše ritmom predstave i na kraju prodiše punim plućima“, kazao je Milosavljević.

Dodao je da mu se veoma dopao prevod Zorana Paunovića, koji će Crnogorsko narodno pozorište objaviti do kraja godine u okviru izdavačke djelatnosti.

 

hamlet-3

 

I pozorišni kritičar Bojan Munjin je pohvalio predstavu.

„Energija predstave izvire iz jedne strašne ledene bajke o dobru i zlu i to se prenosi na publiku preko čitavog niza - kako glume, tako vizualnih efekata koji su dominantni, uz muziku i dijaboličnu scenografiju – sve zajedno ostavlja utisak jednog podzemlja koje možemo razumjeti i kao podnožje našeg života. Mi svi negdje živimo svoje živote, živimo na površini, radimo poslove, imamo ovo i ono, stvari idu po nekoj rutini, ali ispod svega toga je ovo podzemlje koje čini da zlo u svim mogućim varijantama caruje. Predstava govori o tome i to radi na jedan veoma efektan pozorišni način.. Snaga pozorišta je večeras došla u prvi plan, pozorište upravo tome i služi, i možemo sa takvim pozorištem biti zadovoljni. Večeras smo doživjeli nešto veliko. Crnogorsko narodno pozorište ima čime da se ponosi“, istakao je Munjin.

Zbog velikog interesovanja, predstava „Hamlet“ će pored već zakazanih izvođenja 5. i 6. juna, biti izvedena i 7. juna u 20 sati na Velikoj sceni. Ulaznice se mogu rezervisati na zvaničnom web sajtu CNP-a i na biletarnici, lično ili pozivom na broj 078/111-075.

Portal Analitika