Svijet

Njemačka proizvela 47 odsto energije iz obnovljivih izvora

Gotovo 50 odsto električne energije u Njemačkoj u ovoj godini proizvedeno je iz obnovljivih izvora, objavio je portal energylivenews.com.
Njemačka proizvela 47 odsto energije iz obnovljivih izvora
Tanjug/Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima specijalizovanog Instituta Fraunhofer, iz obnovljivih izvora energije u Njemačkoj od početka 2018. do sada proizvedeno je 47 odsto ukupne električne energije isporučene u javnu mrežu.

To je znatan udeo "čiste" energije u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosio 40,6 odsto, prenosi portal energylivenews.com.

Samo u maju brojka je bila još impresivnija, sa 20,2 teravatsata (TWh) proizvedene energije iz obnovljivih izvora, u poređenju sa 19,6 teravatsata "neobnovljive" električne energije, tako da je "obnovljivi udio" za taj mjesec 50,7 odsto.

Neto proizvodnja iz vjetroelektrana od januara do maja, u poređenju sa istim periodom prošle godine, porasla je za 18,7 odsto, dok je solarna proizvodnja smanjena za 4,8 posto.

Količina struje proizvedena iz nuklearnih elektrana porasla je za 3,8 odsto, udio električne energije proizvedene iz lignita pao je istovremeno za 17,1 posto, a iz kamenog uglja za 22,4 odsto.
 

Portal Analitika