Politika

Radulović: Samo zajedno kao alternativa možemo razgovarati o formiranju tehničke Vlade

Ponovo ćemo inicijatirati razgovore o alternativi, da više se zakopaju te sjekire, te sujete, to prednjačenje ko će biti a ko neće biti. Pobjednik u gubitničkoj varijanti je najveći gubitnik. Tako da samo zajedno kao alternativa može doći do nekog razgovora o formiranju tehničke Vlade - poručio je Branko Radulović na današnjoj pres konferenciji Demokratskog fronta.
Radulović: Samo zajedno kao alternativa možemo razgovarati o formiranju tehničke Vlade
Portal AnalitikaIzvor

''Demokratski front i Pokret za promjene je nastao samo kao antirežimska alternativa. Sve živo smo učinjeli da objedinimo sve činioce i političke i civilni sektor i sve ostale u stvaranju takvog jednog oklopa. Ponovo ćemo inicijatirati razgovore o alternativi, da više se zakopaju te sjekire, te sujete, to prednjačenje ko će biti a ko neće biti. Pobjednik u gubitničkoj varijanti je najveći gubitnik. Mi ostajemo na tome i privrženi smo tome. Tako da samo zajedno kao alternativa može doći do nekog razgovora o formiranju tehničke Vlade. Svi treba da znaju da vrijeme curi i da su ovdje pokazane neke stvari da svaki dan ide po četiri miliona eura. Ljudi nam odlaze. Crna Gora dolazi sve više u jednu situaciju gdje neće biti boljitka. Upamet se opozicijo i alternativo'', poručio je jedan od lidera Demokratskog fronta, Branko Radulović.

On je kazao na današnjoj pres konferenciji da su lideri Demokratskog fronta uputili pet inicijativa i dva zahtjeva premijeru Markoviću.

''U pitanju je cio paket inicijativa i rješenja, kako da otklonimo postojeće limite i na koji način da obezbijedimo dinamičan ekonomski i socijalni razvoj sa minimum 10 odsto BDP-a godišnje na održiv način. Takođe uputili smo zahtjeve za dobijanje novih podataka kako bi do kraja razobličili dva slučaja organizovanog visokog kriminala koji će odrediti ne samo po nama u punoj mjeri pravnu državu već njen ekonomski i socijalni prosperitet'', kazao je Radulović.

Radulović je kazao da su ponovo predložili predlog zakona o Crnogorskoj razvojnoj banci.

''U prethodnih nekoliko mjeseci desila su se turbulentna dešavanja na tržištu novca posebno u bankarskom sektoru. Sa druge strane likvindnost ukupne privrede izuzetno pada. Deoziti odlaze. Netransparentni investiciono razvojni fond je tokom prošle godine plasirao negdje oko 190 miliona eura. Sve činjenice ukazuju da IRF ne radi na transparentan način. Ne podliježe reviziji Vlade, posebno ne Skupštine. IRF je svojim podobnim firmama plasirao mnogo finansijskih sredstava koji ne mogu da se vrate. Ono što cijenim kao poslanik je da je ministar Radunović javno u debati rekao da je on za osnivanje razvojne banke pod hitno. Da su čelnici Centralne banke i prije ove kataklizme koja se dešava u bankarskom sektoru rekli da su i oni za osnivanje razvojne banke. Sada je vrijeme i to posljednje vrijeme. U potpunosti smo upodobili ovaj zakon tako da ćemo vidjeti da li postoji političke volje da se Razvojna banka kao centralna institucija u finansiranju investicionog ciklusa i smanjenja likvidnosti osnuje u Crnoj Gori.'', kazao je Radulović.

On dodaje da je sljedeća inicijativa je Rezolucija o valorizaciji energetskog potencijala u Crnoj Gori.

radulovic

''Mislim da smo ponosni sa onim što smo uradili u prethodnom periodu. Zahvaljujući našoj inicijativi od prije tri mjeseca zaustavljena je pogubna odluka Valde da se izgradi osam hidrocentrala na vodotoku Morače što bi stavilo Crnu Goru u jedan rizičan finansijski položaj. A naročito rizična pozicija bi bila na polju seizmike i kulturnog nasljeđa. Takođe zahvaljujući nama i toj desetogodišnjoj borbi krenula je izgradnja u obliku tehničke dokumentacije čuvene hidroelektrane Kruševo. Nadam se da će Vlada biti do kraja znamena pa će do kraja valorizovati cio vodotok Pive. Takođe nas raduje da su reagovali i mnogi građani zaustavivši izgradnju malih hidroelektrana i da je Vlada pod pritiskom stavila u moratorijum izgradnju malih hidrocentrala. Takođe podržavam odluku Vlade da su krenuli i u sudski proces oko jednostrane izgradnje hidroelektrane Buk-Bijela jer bi to bilo do kraja katastrofalno za Crnu Goru, izgubili bi Taru a ne bi dobili ni jedan megavat struje. Imajući sve ovo u vidu mi smo sigurni da će mnogo čega nvoog što smo ovdje stavili ugledati svjetlost dana pod pritiskom kvalitetne alternative i nadam se znamenosti i činjenica koje su neosporne'', ističe Radulović.

Kako dalje navodi, sljedeća inicijativa se tiče uspostavljanja održivog i modernog saobraćajnog sistema.

''Mnogo puta smo upozoravali da je pogubna izgradnja prve dionice od Smokovca do Mataševa, pokretali krivične postupke, nudili rješenja i to se obistinilo. Imamo samo jedan krak i zbog toga što nismo imali kvalitetnu tehničku pripremu imamo neizvjesnih novih 300 i ne znam koliko miliona i postalvja se pitanje kako će se to završiti. Limitirani smo sa saobraćajem i ako napravimo i jednu jedinu grešku, Crna Gora ide u bankrotstvo ili će biti rob kolonija u velikom smislu kineskih investitora. Da se to ne bi desilo, da bi na kvalitetan način uzdizali tu neophodnu saobraćajnu infrastrukturu, da se ne bi desilo ono što je već veliki znak pitanja mi smo predložili novo razmatranje u Skupštini i trasiranje ovog puta'', govori Radulović.

On dodaje da je sljedeća rezolucija o reindustrijalicazicji Crne Gore kao jednom od najznačajnijih dokumenata i aktivnosti koje treba da budu.

''Ovdje ima mnogo rješenja i uporednih praksi. Ono što je izjavila ministarka Sekulić potvrdilo je sve. Od brojnih naših argumenata da se radi o najvećoj pljački trenutno u Crnoj Gori. Dva miliona tona eksploatisanih crnvenih boksita po duplo nižoj cijenu u odnosu na tržišnu je direktni gubitak od 100 miliona eura. U prvom tehnološkom nivou to je jedna milijarda, u drugom to je tri milijarde a srednji tehnološki sadržaj je pet milijardi eura. Imajući u vidu da sam ja pokrenuo i krivične prijave i da sam dobio različite informacije većih dubioza od pojedinih upravnih organa zvanično, ja sam premijeru Markoviću uputio zahtjev da mi dostavi podatke kolike su količine rude crvenih boksita deo Uniprom Nikšić eksploatisani od decembra 2015. godine do danas dati po mjesecu i ležištu. Koliko su za isti ovaj period izvezli ove rude, kojim firmama i po kojim cijenama a koliko je iznosila koncesiona nadoknada. Koliko je puta organ uprave izvršio kontrolu odkopanih količina i poštovanje ugovornih odredbi i zakona o koncesijama, da li je vršena kontrola regularnosti u vezi sa količinom i cijenom izvezene rude. Upozorio sam Markovića da se radi o velikom prljavom poslu, da sam od njegove Vlade dobio zvanične različite podatke. Ja ću nastaviti da se i dalje borim da bi se očuvala aluminijska industrija'', kazao je Radulović.

Posljednja inicijativa je kako kaže, osnivanje Instituta za razvoj Crne Gore. On objašnjava da to svugdje postoji u svijetu i da je na određeni način to izbjegnuto kada mu je u polemici ministarka Damjanović kazala da je to neophodno Crnoj Gori ali da nije vrijeme za to. DF smatra da 

Portal Analitika