Crna hronika

SDT: Katnić nije rekao da neće biti sporazuma s onima koji su djela učinili u prošlosti

– Zbog pogrešnog tumačenja izjave glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, od dijela javnosti, sa konferencije za medije od 10. maja, kada je govorio o budućoj primjeni sporazuma o priznanju krivice, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) napominje da Katnić tom prilikom nije izjavio da neće biti zaključivanja sporazuma o priznanju krivice sa onima koji su krivična djela učinili u prošlosti, dakle prije održavanja konferencija za medije – saopšteno je iz SDT-a.
SDT: Katnić nije rekao da neće biti sporazuma s onima koji su djela učinili u prošlosti
Portal AnalitikaIzvor

Katnić je, kažu oni, tom prilikom više puta ponovio da neće dolaziti do zaključivanja sporazuma o priznanju krivice u budućnosti, osim u izuzetnim slučajevima, i to za konkretna krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije radi vršenja krivičnih djela utaja poreza i doprinosa.

– U predmetu koji je izazvao medijsku pažnju, zaključivanje sporazuma o priznanju krivice predloženo je za drugo krivično djelo, počinjeno prije 10. maja, dakle prije održavanja konferencije za medije. Radi preciznog informisanja javnosti podsjećamo da je na konferenciji za medije glavni specijalni tužilac konkretno izjavio: „Dalji postupci, dakle postupci SDT-a, više se neće zasnivati, bez izuzetno, na priznanju krivice, za sve one počinioce koji od dana današnjeg, dalje i ubuduće se bave ili pokušaju ili izvrše ova krivična djela. Da kažem latinski nota bene, da to svi dobro zapamte. Posebno oni koji bi posegli za vršenjem krivičnih djela u budućnosti, da ćemo mi u budućnosti, dakle nećemo više, bez izuzetno, koristiti ovaj sporazum o priznanju krivice, već ćemo koristiti sve, i najradikalnije metode i zakonsku mogućnost, da predložimo i najstrože kazna zatvora sudu, da se izreknu upravo zbog težine krivičnih djela i počinilaca, koji bi počinili i pored svih ovih aktivnosti, a to su teška krivična djela gdje je zaprijećena kazna zatvora od dvije do 12 godina, odnosno od dvije do osam godina” – navodi se u saopštenju SDT-a.

Oni poručuju da ostaju otvoreni da medijima, prije objavljivanja, pruže eventualna dodatna objašnjenja u svim situacijama kada ne postoji dovoljno razumijevanje, kako bi se izbjeglo pogrešno informisanje i dovođenje javnosti u zabludu. 

Podsjetimo, iz SDT-a su Višem sudu poslali sporazum o priznanju krivice koji je sa njima potpisao bivši izvršni direktor Atlas banke, Đorđe Đurđić, u slučaju “Kaspija”. Đurđić je priznao da je zajedno sa odbjeglim vlasnikom Atlas grupe, Duškom Kneževićem, nezakonito izdao bankarske garancije na iznos od 12,5 miliona eura.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
r reketasi
05.06.2019. 23:03

Miljivoje tu ni bijeli luk ne pomaze djaba si gazio jeftina obecanja . Znao je Knezevic ko ste i dobro se obezbijedio .

0
2