Crna hronika

Optužni prijedlog protiv Ranka Radulovića

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni prijedlog protiv Nikšićanina Ranka Radulovića zbog sumnje da je u martu prijetio službeniku ZIKS-a Milanu Pavloviću – saznaje Pobjeda.
Optužni prijedlog protiv Ranka Radulovića
PobjedaIzvor

Radulović se optužnim prijedlogom tereti da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

On je ranije pred tužiocem negirao da je 20. marta službeniku ZIKS-a kazao: „Vidjećeš kada izađem što će ti se desiti“.

Kako je Pobjeda ranije pisala, Milan Pavlović je u prijavi naveo da mu je Radulović prijetio dok je bio na dužnosti. Tome su, kako je kazao Pavlović, prisustvovala i dvojica njegovih kolega.

Radulović se od 18. juna prošle godine nalazi u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija zbog osnovane sumnje da je bio vođa jedne od tri kriminalne grupe koje su planirale više krivičnih djela.

Nakon šest mjeseci istrage u tom slučaju podignuta je optužnica protiv Radulovića i još osamnaest osoba.

 Kao organizatori tri grupe, osim Radulovića, označeni su Kotoranin Igor Vukotić i albanski državljanin Erogen Brajović. Radulović, Vukotić i Brajović su, prema sumnjama istražitelja, planirali više likvidacija, učešće u ubistvima, iznude, zelenašenje, bombaške napade i pokušaje ubistva.

Radulović je, prema navodima tužiteljke Stojanke Radović, planirao likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog sina i braće Vilotijević, dok su mete Kotoranina Igora Vukotića, prema optužnom aktu, bili visokopozicionirani službenici bezbjednosnog sektora – Zoran Lazović, Duško Golubović, Duško Koprivica, njegov sin i osobe iz kavačkog klana.

Brajović se sumnjiči za pripremanje ubistva Vjekoslava Lambulića. Istražitelji su na osnovu svjedočenja svjedoka saradnika Jadranka Jonskog razotkrili kriminalnu organizaciju i time uspjeli da spriječe izvršenje nekoliko likvidacija, ali i u cjelini rasvijetle ubistvo bivšeg fudbalera Gorana Lenca.

Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović. Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra, Nikšićanin Stefan Perović i Kotoranin Nikola Mršić, kojem se na teret stavlja da je bio dio kriminalne grupe. Suđenje u ovom slučaju je zatvoreno za javnost jer je Radulovićev sin bio maloljetan u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Portal Analitika