Politika

Aktivnosti UNDP-a podudarne sa strategijom razvoja CG i procesa pristupanja EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je  pomoćnicu generalnog sekretara UN i regionalnu direktorku UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjanu Špoljarić Eger.
Aktivnosti UNDP-a podudarne sa strategijom razvoja CG i procesa pristupanja EU
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je poželio dobrodošlicu i čestitao na nedavnom preuzimanju dužnosti regionalne direktorke uz želje za uspjeh tokom obavljanja mandata. On je izrazio zadovoljstvo njenom posjetom regionu i Crnoj Gori kao podsticajem za buduću saradnju sa UNDP i nadogradnju partnerskog odnosa. Ocijenio je da imamo mnogo razloga za obostrano zadovoljstvo, te da je u proteklom periodu jako dobro korišćena ekspertska i ukupna podrška UNDP-a koja je uvijek bila u funkciji demokratskog razvoja Crne Gore i ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta.

Na tragu posvećenosti saradnje sa UN-om, predsjednik je iskazao podršku reformskim procesima Generalnog sekretara Gutereša i namjeru Crne Gore da nastavi da svojim djelovanjem doprinosi realizaciji svih zadataka reforme, počevši od očuvanja mira do dostizanja ciljeva iz agende 2030.

”Aktivnosti koje su u fokusu UN i UNDP, u značajnoj mjeri su podudarne sa strategijom razvoja Crne Gore i procesa pristupanja Evropksoj uniji”, kazao je Đukanović i dodao da Crna Gora ostaje otvorena da na linijama nove organizacije djelovanja Sistema UN u zemlji razmotri i dodatno oblikuje organizacionu strukturu koja će na najbolji način odgovoriti na kompleksnost implementacije Nacionalne strategije održivog razvoja i Agende 2030.

Predsjednik je u razgovoru sa regionalnom direktorkom UNDP-a podsjetio da osnovni prioriteti državne politike ostaju dalja demokratizacija društva i intenzivni ekonomski razvoj, i da se u tom okviru jasno prepoznaje značaj prisustva i unapređenja saradnje sa UNDP i sistemom UN u cjelini.

Regionalna direktora UNDP Mirjana Špoljarić Eger iskazala je zadovoljstvo dolaskom u Crnu Goru i susretom sa Predsjednikom Đukanovićem, naglašavajući izvrsnu saradnju sa crnogorskim državnim i lokalnim organima, na svim nivoima. Reforma kroz koju prolazi UN je prilika za još kvalitetniji rad, bolji fokus na suštinu mandata UNDP i jačanje veza sa Vladom, ocijenila je Špoljarić. UNDP ostaje posvećen daljoj podršci kroz ulaganja u oblasti javnih politika koje su relevantne za region, posebno u pravcu izgradnje institucija, podrške institucionalnim reformama i daljem ozelenjavanju ekonomije koje će obezbijediti održivi rast.

“Uz predani rad možete predstavljati primjer nacionalizacije Agende 2030 u regionu,” kazala je ona.

Regionalna direktorka UNDP-a podsjetila je da Agenda pruža mogućnost da se ubrza plan pristupanja EU, istovremeno sa ostvarivanjem održivog razvoja koji će koristiti državi. U tom kontektu UNDP ostaje potpuno otvoren da u daljem periodu nastavi da zagovara i podržava Crnu Goru kao kandidata za članstvo EU, članicu Ujedinjenih nacija i značajnog faktora regionalne stabilnosti.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.