Društvo

Čiji je manjinski Savjet Crnogoraca u Srbiji?

Pitanje nije retoričko, već suštinsko. Nije estradno, već ozbiljno. Nije konstruisano već isprovocirano. Provocirano zloupotrebom instituta, kakav je nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji, od strane njenog legalnog predsjednika, Dragoljuba Malovića.
Čiji je manjinski Savjet Crnogoraca u Srbiji?
Portal AnalitikaIzvor

Ako se predsjednik Savjeta, navodno, opravdao  u vezi pogrešnog  stava o Podgoričkoj skupštini,  stav o Vjerskom zakonu i posebno o statusu SPC u Crnoj Gori, je  otkrio pravo stanje stvari, da predsjednik nacionalno opredijeljenih Crnogoraca u Srbiji, podržava najtoksičnije žarišta protiv savremene i slobodne Crne Gore. Sa takvim stavom on je pokazao da je, samo formalno crnogorski,  a u suštini je anticrnogorski.

Institut kakav je manjinski savjet, po Zakonu Srbije i po međunarodnim konvencijama i rezolucijama o pravima nacionalnih manjina, je u obavezi da da oslobađa,afirmiše i štiti entitete identitetskih vrijednosti nacije koju predstavlja.

U situaciji kada je, SPC u Crnoj Gori najžešći maligni protivnik svih vrijednosti koje čine, pojedinačnu i kolektivnu nacionalnu identitetsku svijest crnogorske nacije i samostalne, slobodne, građanske i savremene crnogorske države, stati u odbranu takve institucije u ime nacionalno opredijeljenih Crnogoraca u Srbiji, je ruganje crnogorskoj Čovječnosti i Čestitosti.

 Možda i bestidno slugansko podaništvo!

malovic

NAMETANA VJERA

Očigledno predsjedniku Savjeta CNM u RS nije jasno da je tzv. SRPSKA VJERA vijekovima nametana,  od strane velikosrpske hegemonističke ideologije, kao jedini identitetski entitet. Taj ideološki proizvod do danas djeluje kao iskrivljeni oblik pravoslavnog hrišćanstva, sa akcentom na svetosavlje, kao ideološku matricu nekadašnjih osvajača crnogorski prostora.

Ta lažna stigma je i danas velikodržvani akter svih raskola u crnogorskom društvu.

Predsjednik Savjeta ne želi da vidi da je SPC u Crnoj Gori, posebno od obnove crnogorske samostalnosti i slobode, postala siledžijski propagandni biro jedne destruktivne i deluzivne ideologije  koja je u regionu posijala na hiljade nevinih žrtava. Njeni popovi i vladike su posvećivale ratne zločince i blagoslovile njihov put u zločine.

SPC je otimala i još uvijek otima crnogorsko duhovno i kulturno nasleđe,devastira spomenike kulture. Prisvaja i i prepravlja katastre, kako bi  ono što nije njeno upisivala  kao njeno.

I kada, konačno, na kolektivno zadovoljstvo svih patriota Crne Gore i Crnogoraca, država donosi jedino ispravnu odluku da na osnovu pravde i pravednosti, zakona i zakonitosti napravi red u toj interesno-profitnoj vjerskoj organizaciji, predsjednik Savjeta Crnogoraca u Srbiji, prvi roni suze zbog navodne „brutalne obespravljenosti SPC u CG“.

Braniti nepravdu koju čini osnovni pokretač raskola i sukoba u CG- SPC-a, je začuđujuće za bilo kog razumnogč ovjeka, apogotovu začovjeka koji treba da bude nosilac afirmacije nacionalnih identitetskih vrijednosti Crnogoraca.

To je licemerje, non plus ultra.

79terzic

ASIMILACIJA CRNOGORACA

A imao bi, gospodin predsjednik, razloga za prave brige o stanju Crnogorske nacionalne zajednice (CNM) u Srbiji, koje je preuzeo kao prvi čovjek manjinskog Savjeta.

Da odgovori kako to da je od 1981.godine do 2011 godine u Srbiji  asimilovano preko 70% nacionalno opredijeljenih Crnogoraca?

Kako to da u Beogradu nije moguće kupiti nijedne crnogorske novine ili knjige izdavača iz Crne Gore?

Šta je sa Crnogorskim kulturnim centrom u Beogradu-čas ga ima, a čas ga nema ?

I još puno toga, zašto i kako.

 Manjinski nacionalni savjeti su civilizacijska forma koja omogućuje manjinskim kolektivitetima da budu etnički javno vidljivi i da slobodno izražavaju svoje identitetske posebnosti. On nije poligon za vježbanje sticanja identitetske podobnosti. Nacionalni identitet je deo svijesti,osjećaj srca i duše,posebnost koja se brani ljubavlju prema svojem i poštovanjem prema drugom i drukčijem.

Savjet CNM u Srbiji nije ničiji plijen.

Nije ni zemljoradnička zadruga za kolonijalnu svijest.

On služi za iskazivanje, više nego za dokazivanje, nacionalnih posebnosti manjinskog kolektiviteta nacionalno opredijeljenih Crnogoraca u Srbiji.

Upućivanje javne osude matici državi, što konačno pokušava da u pravnom poretku države Crne Gore ugradi imunitetski sadržaj i neutrališe najaktivnijeg raskolnika u CG- SPC-u, je kontradiktorno izjavi predsjednika Savjeta da će se držati podalje od politike.

U ime čije politike i u ime koga se gospodin Malović angažuje u odbrani SPC u Crnoj Gori ?

Portal Analitika