Abiznis

Na korak od neradne nedjelje u trgovinama na veliko

Na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet podržani su amandmani koji se odnose na predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.
Na korak od neradne nedjelje u trgovinama na veliko
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore ja na sjednici 7.marta 2019.godine utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je utvrđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, izuzev u prodajnim objektima ili u drugim prodajnim mjestima u kojima se vrši trgovina robe koja je neophodna radi obezbjeđenja životnih potreba građana.

Vrste prodajnih objekata i prodajnih mjesta trebalo je bliže utvrditi propisom koji donosi Vlada.

U cilju jasnog definisanja izuzetaka predlagač Zakona je amandmanski djelovao na način da se oni utvrde u samom zakonu .

Izuzeci se konkretno odnose na mogućnost rada prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta, a sve u namjeri zaštite javnog interesa i njih čine:

- Apoteke;

- Specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača , cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme;

- Benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica;

- Pijace;

- Štandovi – tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice;

- Prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka;

- Štandovi i kiosci u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela,

- Skladišta za trgovinu na veliko.

„Kroz precizno definisanje izuzetaka jasno proizilazi namjera da se omogući nesmetano funkcionisanje života građana“, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva tvrde da priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine koji broji preko 36 hiljada zaposlenih, ne zahtijeva rad nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, te se na ovaj način poslodavci ne dovode u neravnopravan položaj, dok se sa druge strane podstiče društveno odgovorno poslovanje.

„Imajući u vidu da su pokretači ove ideje upravo poslodavci, ovo je samo još jedan od načina na koji želimo da unaprijedimo položaj radnika u sektoru trgovine i da značajnije utičemo na kvalitet života pojedinca, porodice i društva“, naveli su iz Ministarstva.

Takođe, istakli su da će sve nadležne službe pratiti poštovanje Zakona, a oni koji se o njega ogluše biće sankcionisani.

Portal Analitika