Abiznis

Đukanović: Monstat godinama obmanjuje građane o prosječnoj zaradi

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović, saopštio je danas da Zavod za statistiku (Monstat) godinama obmanjuje građane Crne Gore o prosječnoj zaradi. On zbog toga zahtijeva hitnu smjenu direktorice te institucije, Gordane Radojević.
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Monstat, kaže on, saopštava da je razlika između njihovih i podataka Poreske uprave (PU) o prosječnoj zaradi, nastala zato što Monstat uzima u obzir i zarade za koje nisu isplaćeni, odnosno obračunati porezi i doprinosi.

„Ako je to tačno, uzmimo kao primjer zarade iz januara 2018. godine, jer valjda su u proteklih 15 mjeseci obračunati porezi i doprinosi. PU je dostavila podatke zaključno sa 1. 5. ove godine. U januaru 2018. Monstat saopštava da je prosječna neto plata 511 eura. Po PU, za januar 2018, ukupan broj zaposlenih za koje su obračunati porezi i doprinosi je 162.793, prosječna bruto zarada iznosi 652 eura, a neto 437. Ako to podijelimo sa 1.492 ili 1.501 – kakav je odnos kod Monstata – dobijamo prosječnu neto zaradu od 434,67 eura“, kazao je Đukanović na konferenciji za medije u Skupštini.

Da bi se, prema njegovim riječima, dostigao Monstatov prosjek od 511 eura i broj zaposlenih od 190.000, to bi, kaže on, značilo da za preko 27.000 radnika ni poslije 15 mjeseci nisu obračunati porezi i doprinosi.

„Po Monstatu ispada da najveće neto plate primaju radnici u firmama koje ne uplaćuju ili ne obračunavaju poreze i doprinose više od 15 mjeseci, odnosno da oni imaju prosječnu neto zaradu od blizu 1.000 eura“, napominje Đukanović.

On podsjeća da je Monstat ranije saopštio da prilikom računanja prosječne zarade ne uzima u obzir primanja radnika iz firmi koje imaju manje od deset zaposlenih.

„Najbolje kompanije najurednije izmiruju poreske obaveze, i zbog toga imamo situaciju da su plate u januaru, februaru i martu ove godine nešto veće od prosječnih, jer još nisu pristigli obračuni iz lošijih preduzeća, čijim će obračunima sadašnji prosjek iz prva tri mjeseca biti manji, a broj zaposlenih, prema podacima PU, će porasti. Ali nikako preko 165.000 na mjesečnom nivou“, naglašava Đukanović.

Poslanik DF-a kaže da sve ovo govori da je ekonomski sistem Crne Gore u katastrofalnoj situaciji.

„Prosječna zarada u BiH veća je od prosječne zarade u Crnoj Gori, a javni dug više od dva i po puta manji od crnogorskog. Državni organi manipulišu i hoće da ubijede građane da žive bolje nego što žive“, zaključio je Đukanović.

Portal Analitika