Društvo

Tri američka helikoptera „HH-60 Black Hawk“ boravila na vojnom aerodromu u Golubovcima

Tri američka helikoptera „HH-60 Black Hawk“ sletjeti su jutros na vojni aerodrom „Knjaz Danilo“ u Golubovcima zbog punjenja rezervoara gorivom, a na zahtjev Kopnene vojske SAD u Evropi („US Army Europe, USAREUR“).

Tri američka helikoptera „HH-60 Black Hawk“ boravila na vojnom aerodromu u Golubovcima
Portal AnalitikaIzvor

Današnje slijetanje američkih helikoptera na crnogorski vojni aerodrom dio je uobičajene procedure u cilju pružanja usluga američkim vojnim helikopterima tokom njihovog preleta vazdušnog prostora Crne Gore. Pomenuti helikopteri dio su 1. pješadijske jedinice američih kopnenih snaga u Evropi koja će učestvovati na vježbi „Decisive Strike“, koja se održava na poligonu Krivolak u Republici Sjevernoj Makedoniji, zajedno i sa pripadnicima VCG.

2019-06-04-dolazak-tri-americka-helikoptera-black-hawk-019

Helikopteri su se na aerodromu u Golubovcima zadržali oko sat. Tom prilikom, predstavnici Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, na čelu sa komandantom, potpukovnikom Bojanom Blagojevićem, razgovarali su sa posadom američkih helikoptera. Oni su razmijenili informacije o mogućnostima i performansama helikoptera “HH-60 Black Hawk” i Bell helikoptera, koje posjeduje naše Vazduhoplovstvo.  
Ova uobičajena procedura imala je danas svečaniji karakter nego obično, budući da su sjutra dvije godine od članstva Crne Gore u NATO. Američka strana je zahvalila Vojsci Crne Gore i njenom Vazduhoplovstvu na izuzetnom prijemu, naglasivši da su ovakve procedure pokazatelj  međusobne solidarnosti zemalja saveznica ali, u konkretnom slučaju, i vid podrške Republici Sjevernoj Makedoniji, narednoj NATO članici, u organizaciji važne međunarodne vježbe.
U ime Ambasade SAD, susretu na podgoričkom aerodromu prisustvovao je vojni ataše te zemlje potpukovnik Robert Peri.     
 

Portal Analitika