Novi proizvodi

(VIDEO) Catalina - novi Apple-ov macOS

Novi Apple-ov macOS je dobio ime Catalina, a predstavljen je na Worldwide Developers Conference konferenciji (WWDC).
(VIDEO) Catalina - novi Apple-ov macOS
Portal AnalitikaIzvor

Novitet koji donosi macOS 10.15 je podrška za iPad aplikacije. Projekat je razvijan pod kodnim imenom Marzipan, ali je finalni proizvod ipak nazvan Catalyst. To je novi način za developere da koriste iPad aplikacije na Mac-u.

Twitter planira plasirati iOS Twitter aplikaciju za Mac, a Atlassian takođe priprema svoju Jira iPad aplikaciju za macOS Catalina. Još uvijek nije poznato koliko će developera podržati ovaj novi sistem, ali Apple ih ohrabruje da ponude svoje aplikacije i za Mac.

Kompanija je predstavila i nove Apple Music, Podcasts i Apple TV aplikacije za macOS Catalina čime je zamijenjen zastarjeli iTunes. Ove aplikacije rade onako kako očekujete, Apple Music izgleda kao iTunes, ali nema dodatne mogućnosti. Apple TV nema sidebar te podržava 4K HDR playback s HDR 10, Dolby Vision i Dolby Atmos tehnologijom.

Ako ste se nadali da ćete koristiti svoj iPad na Mac-u, imate sreće jer Apple uvodi novu mogućnost pod nazivom Sidecar koja omogućava korištenje iPada kao sekundarnog ekrana.

Appleov iPad se može koristiti i kao produženi ekran za Mac, a moći ćete koristiti Apple Pencil olovku i iPad kao tablet za crtanje na podržanim aplikacijama. Aplikacije kao što su Final Cut Pro X, Adobe Illustrator i iWork u potpunosti podržavaju Sidecar, a sve funkcioniše bežičnim putem te je lako kombinovati MacBook i iPad.

Catalina uvodi i novi način upravljanja Macom glasovnim naredbama.

 

 

Apple je kombinovao Find My Friend i Find My iPhone aplikacije u jednu Find My aplikaciju za iOS i macOS. Aplikacija Photos je takođe unaprijeđena s novim načinom pregledanja, a promjene je doživjela i aplikacija Notes. Reminders (podsjetnici) imaju bolji dizajn.

Novi 10.15 update dolazi godinu dana nakon što je Apple predstavio macOS 10.14 Mojave s novim tamnim modom, Apple News-om i redizanjiranim App Storeo-m, a macOS Catalina je dodatno poboljšam, posebno kada jer riječ o aplikacijama.

Beta verzija novog softvera će biti dostupna u julu, a zvanično stiže najesen.

Portal Analitika