Crna hronika

Zatvara se krug oko Duška Kneževića

Bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić priznao je krivicu u slučaju Kaspia I potpisao nagodbu sa Specijalnim državnim tužilaštvom kojom je predviđeno da za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju bude osuđen na kaznu od šest mjeseci koju bi izdržavao u prostorijama stanovanja, saznaje Pobjeda.
Zatvara se krug oko Duška Kneževića
Marija Žižić
Marija ŽižićAutor
Nova PobjedaIzvor

Sporazum koji je Đurđić potpisao sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem juče je proslijeđen Višem sudu na razmatranje i odlučivanje.

NALOG

Protiv Đurđića i odbjeglog biznismena Duška Kneževića u slučaju Kaspia podignuta je optužnica koju je Viši sud 20. maja potvrdio zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije Atlas banke na iznos od 12.500.000 eura.

Kneževiću je prethodno vlasnik Kaspia Property isplatio 12,4 miliona eura za hotel „Princes“, međutim ta kupoprodaja nikada nije finalizovana. Kaspiaje aktivirala garancije Atlas banke i na sudu dobila svoj novac, dok Knežević milione koje je uzeo nikada nije vratio banci.

Prema navodima optužnog akta, Đurđić je bio podstreknut od Kneževića da izda i odobri garanciju ,,s ciljem pribavljanja koristi drugoj osobi“ – Kneževiću, koji je većinski vlasnik banke.

U optužnici koju je potpisao tužilac Katnić, optuženi Knežević je 20. maja 2015. godine u Podgorici, „uračunljiv, svjestan svoga djela, čije izvršenje je zabranjeno, sa umišljajem podstrekao Đurđića“ da počini krivično djelo.

- Knežević je Đurđića nagovorio da suprotno Zakonu o bankama i procedurama za izdavanje garancija Atlas banke potpiše i ovjeri službenim pečatom garanciju za plaćanje AB -2005/15, koju je sastavio i odštampao na engleskom i predao mu je na potpis i ovjeru, u kojoj je navedeno da je nalogodavac - Duško Knežević, korisnik - Kaspia Pronerdes Holdings Limited iz Dubaia, kojom se garantuje da će Atlas banka, toj kompaniji platiti najviše do iznosa od 12.500.000– navodi se u optužnici.

Banka se obavezala da će neopozivo i bezuslovno platiti kompaniji Kaspia Property zatijevanu sumu, te da Atlas banka nema pravo da obavlja bilo kakva ispitivanja ili traži dokumentovanje zahtjeva za plaćanje.

PLAĆANJE

Nakon opsežne istrage i prikupljenih dokaza utvrđeno je da je Knežević odbio da Atlas banci, u kojoj je bio većinski vlasnik, vrati 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija sazateznom kamatom za njegove poslove sa kompanijom Kaspia Property.

Međutim, kako nije realizovana kupovina hotela a Knežević nije Azerbejdžancima vratio novac, aktivirana je garancija Atlas banke.

U optužnici piše da je po kupoprodajnom ugovoru Kaspia Property na dan zaključenja ugovora isplatila dio kupoprodajne cijene od osam miliona eura, a što je Knežević potvrdio priznanicom o primljenom novcu od 14. januara 2014. godine.

- Iz carinske deklaracije utvrđeno je da je Knežević prijavio izlazak iz Azerbejdžana sa iznosom od osam miliona eura u dva paketa i da je država odrednica Crna Gora - piše u aktu Tužilaštva.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika

Komentari (11)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
z zoro zagarcanin
04.06.2019. 18:14

Tu ljudsku gromadu od Knezevica,necu komentarisati,doce k poznaniju prava ,ali ovaj Djurdjic je otpustio desetak mladih radnika,zato sto nijesu bili podanici,ko ce za to odgovarati,i dalje niko od tih mladih ljudi nije naslo posao,Mimo kucnog pritvora ,da je srece da odlezi koju godinu u zatvor,Ovo je losa poruka za mlade narastaje,jer vrijedja inteligenciju ,moral i cast svakog gradjanina

1
0
D Djordje
04.06.2019. 13:45

Jel to ono ka i sa SPC, podrzite pa se nece odnositi na vas? .................

4
1
E Egoista
04.06.2019. 10:10

Smijesni su mi komentari koji brane osobe koje krse zakon. Narocito ovog sto je pobijegao u Englesku i slaze koliko zine. Tuzilastvo radi svoj opsao i zato im skidam kapu.Zato su i pohvaljeni od strane EU.

83
10
M Mika
04.06.2019. 09:53

Sve je jaci zveket lisica koji se spremaju da konacno obuhvate Duskove ruke. Na duzi vremenski period.

79
5
F Freeman
04.06.2019. 08:59

E,lako je ovako prikupljati "dokaze",što će sporazum sa Đurđićem ako imaju nesporne dokaze ?!.Ovo mi liči na "državni udar".

11
86
B Boki
04.06.2019. 11:27

@Freeman.Da mi je tvoj mozak advokatski da pocinem malo.

17
5
O Objektivni
04.06.2019. 11:43

Freeman. Tako bi rekao " šta ce tuzilastvu DNK nalaz nekog lopova uhvacenog u pljacki " kad svi znamo da je lopov. Je si li ikad cuo za izraze , ocevidac , saucesnik , svjedok , priznanje , pokajanje. Ja znam da bi tvoji to presudivali mnogo jednostavnije. Kao sto su radili u II sv. ratu i ovom u Bosni . Ali to nece moci . Katnic je izveo dokaze i jos ima priznanje saucesnika. E sad cete vi kazati da to ne vrijedi. Eto ovaj Djurdjic nije Sindjelic pa vam opet ne valja . I Knezevic , kad ga uskoro isporuce i kad sve prizna , vi cere reci da je to neka mucka .

12
2
x xy
04.06.2019. 11:43

I ja bih pristao jedno mesec dana da odmorim ovde u Beogradu i uštedim pare od godišnjeg odmora.

4
0
S Sveti duh
04.06.2019. 08:07

Di Kej pade. Moje čestitke Katniću!

85
7
d depot
04.06.2019. 07:50

Bice da je toliko (15 miliona) dao u kovertama pa sebe obestetio da mu se nadje u tudjemu svetu .

12
83
B Bokser Janko
04.06.2019. 11:39

Može biti al' ne mora da znači. U svakom slučaju, odgovaraće za ovaj drugi dio. Slažete se svetosavac?

6
4