Društvo

Policija: Samiru Rastoderu za sada nije ugrožena bezbjednost

Crnogorska policija za sada nema indicija ili saznanja koja bi ukazala na to da je novinaru Samiru Rastoderu ugrožena bezbjednost, navodi se u odgovorima koje je Uprava policije dostavila Društvu profesionalnih novinara.
Policija: Samiru Rastoderu za sada nije ugrožena bezbjednost
Portal AnalitikaIzvor

Novinar Samir Rastoder rekao je DPNCG-u da je po prirodi posla putovao u Srbiji i da će se narednih dana obratiti javnosti, zbog špekulacija u vezi sa onim što mu se desilo.

U odgovorima DNPCG-a iz policije se podsjeća da su nakon što je Rastoder podnio prijavu koja se odnosi na postupanje policijskih službenika MUP-a i Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije prema njemu, zatražili odgovor od srpske policije, Tužilaštva i Interpola Srbije.

“DNPCG apeluje na sve političke partije i ostale učesnike javnog života da odgovorno pristupe slučaju i da bez svih informacija i objektivno sagledanih činjenica ne uznemiraju javnost, te da se suzdrže zloupotrebe situacije u političke svrhe”, navodi se u saopštenju te organizacije.

Srpska policija privela je u petak urednika  portala Standard Samira Rastodera u blizini Kraljeva, gdje je, kako je saopšteno iz njegove redakcije, bio na radnom zadatku.

Pored Rastodera priveden je i taksista koji ga je vozio.

Uredništvo Standarda je navelo da je Rastoder "nezakonito pretresen" i pušten posle "šest sati nezakonitog isljedjivanja", a nakon što je uredništvo portala "nestanak" prijavilo crnogorskoj policiji i "uputilo poruke na njegov broj da će slučaj tretirati kao otmicu".

Portal Standard navodi da su pripadnici srpske policije i Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) njihovog novinara bez objašnjenja "maltretirali punih šest sati, isljedjivali i skidali do gole kože".

Portal IN4S objavio je da su "srbijanske bezbjednosne službe presrele" Rastodera koji je navodno "nosio 1.500 eura svjedoku saradniku u sudskom procesu za pokušaj terorističkog napada Saši Sindjeliću", što je Standard demantovao kao notornu neistinu. Sličnu verizu portala IN4S danas je objavio i beogradski Blic.

 

 

Portal Analitika