Politika

Za izazove u regionu dijalog je jedini alat

Balkanu bliske zemlje poput Grčke, Bugarske, Rumunije trebale bi u fokus svojih agendi za narednih pet godina staviti proširenje. Ključni igrači u EU trebaju podržati politiku otvorenih vrata, kaže Pendeš
Za izazove u regionu dijalog je jedini alat
PobjedaIzvor

Svi izazovi u regionu Zapadnog Balkana moraju biti riješeni razgovorom. Dijalog je jedini alat, a budućnost naših zemalja je u EU i NATO. To je jedino rješenje za jugoistok Evrope, kazala je u razgovoru za Pobjedu ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

IZAZOVI

Na pitanje da li se plaši da bi se mogle obistiniti tvrdnje Žan Klod Junkera, koji kaže da oduzimanje evropske perspektive regionu znači rat, Pendeš je odgovorila da ne vjeruje da se to može desiti. - Ne vidim takvu mogućnost. Za rat vam trebaju neprijatelji. Mislim da smo iz prošlosti naučili da takve stvari ne podstičemo i ne bih dalje komentarisala takvu izjavu - rekla je ona.

Proširenje EU, smatra ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, mora biti tema budućeg sastava EK, ali, kako kaže, pojedine izjave ne daju baš nadu da će proširenje biti top tema. - Imam osjećaj da se ipak trebaju jasnije definisati odnosi unutar EU, kada je u pitanju ne samo politički, nego i sigurnosni dio, u smislu stvaranja evropskih snaga i prepoznavanja vanjskopolitičkih ciljeva EU. Vjerovatno će EU biti okrenuta sama sebi, iako bi trebala biti okrenuta jugoistoku Evrope.

Ukoliko oni ne doprinose sigurnosti i stabilnosti, a svi smo suočeni sa raznim izazovima, sve to destabilizuje cijeli region i automatski se preliva na njega - pojašnjava Pendeš. Kaže da bi Balkanu bliske zemlje poput Grčke, Bugarske, Rumunije trebale u fokus svojih agendi za narednih pet godina staviti proširenje. - Ključni igrači u EU se trebaju razuvjeriti i podržati politiku otvorenih vrata - zaključila je Pendeš. Govoreći o saradnji njenog resora sa crnogorskim, Pendeš kaže da BiH dijeli iskustva sa Crnom Gorom, još od kada je naša zemlja postala nezavisna država. - Sve naučene lekcije koje smo imali kada su u pitanju evroatlantske integracije i sudjelovanje u mirovnim misijama, mi smo dijelili sa našim susjedom. Nama je zadovoljstvo da u susjedstvu imamo Crnu Goru, pored Hrvatske, jer sa Hrvatskom dijelimo najdužu granicu.

 Sada imamo Crnu Goru kao članicu NATO, Sjeverna Makedonija će uskoro to postati. Smatram da naše dvije države jako dobro sarađuju, što ne znači da se ne može podići na veći nivo. Mi smo otvoreni, dali smo na raspolaganje naše sjedište za obuku ukoliko smatraju da trebaju edukovati ljude. Crna Gora nas podržava i na NATO i na evropskom putu. Veoma je bitno za cijeli region, pošto je opredijeljen za EU, da jedni druge bilateralno podržavamo na tom putu - kazala je ministarka BiH.

PUT U NATO

Pendeš je nedavno najavila da će predati godišnji nacionalni program (ANP) za NATO čime bi se stvorili uslovi za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP), što je prvi korak ka pristupanju Alijansi. Upitana što se desilo sa ovom inicijativom, ministarka odbrane BiH kaže da su postojala tri uslova za aktivaciju MAP. - Prvi, da sudjelujemo u mirovnim misijama, drugi da rješavamo viškove naoružanja i treći je bio registracija perspektivne vojne imovine.

 U svakom slučaju, na prva dva uslova smo kontinuirano radili, što se može vidjeti iz našeg sudjelovanja, a registraciju vojne imovine smo započeli tek 2015. godine i odradili smo značajan dio. Naravno da sam ovo izjavila ohrabrena činjenicom što je naše NATO koordinaciono tijelo, u kome sudjeluje nekoliko predstavnika ministarstava, napravilo prvi ANP, prvi godišnji dokument koji je na vijeću ministara. U Vijeću ministara trenutno nema spremnosti da daju potporu tom dokumentu, iako je to dokument Bosne i Hercegovine - kazala je Pendeš.

DOKUMENT

Dodaje da to nijesu uslovi koje je postavio NATO, već se radi o dokumentu koji govori o tome što BiH kao država preuzima i smatra da treba uraditi. - Taj dokument, iako ne odgovara u nekom obliku, se može kroz raspravu na Vijeću ministara prilagoditi tako da svima odgovara. Kada sam davala tu izjavu, bila sam optimista jer sam smatrala da usvajanjem prvog ANP i slanjem u NATO ne znači da je Bosna i Hercegovina u NATO, nego samo da pojačavamo našu saradnju. ANP je samo viši vid saradnje i alat koji nam omogućava postizanje boljih standarda i preuzimanje odgovornosti.

Aktiviranjem MAP prelazimo u drugu fazu, koja se tiče reformskih procesa iz oblasti vladavine prava i ljudskih prava i sloboda i nastavak reformi odbrane, sigurnosnog sektora i povećavanje izdvajanja za odbranu - objasnila je Pendeš. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nedavno da nijedan plan ne može biti osnova za članstvo u NATO. Iako nije željela da komentariše Dodikovu izjavu, navodeći da to nikada ne čini, Pendeš je istakla da je strateški cilj zemlje članstvo u NATO, ali da situacija u BiH nije crnobijela. - Uvjerena sam da će svi koji vode državne poslove BiH sigurno naći način da nađu rješenje kako bi se prevazišli postojeći problemi, kako bi se implementirali rezultati i kako bi svi konstitutivni narodi i građani BiH bili zadovoljni.

Postoje zakonske odbredbe, a to su jasno definisani spoljnopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine, postoje određeni zaključci i usvojene strategije. Ministarstvo odbrane i ja ćemo poštovati sve zakonom definisane obaveze i zadatke koji su preuzeti od nadležnih institucija, u ovom slučaju govorim o Vijeću ministara parlamenta u Predsjedništvu BiH - rekla je sagovornica Pobjede. Na pitanje da li se plaši bliskih odnosa Dodika sa Ruskom Federacijom, te da li bi to moglo ometati put BiH ka NATO, Pendeš kaže da ne želi da spekuliše o tome. - Bilo kakvi interesi, koji su protivni interesima države ne bi trebali da imaju negativan uticaj na BiH. Jer, BiH je priznata zemlja od tih istih država. A bilo kakva moja izjava možda bi bila vid spekulacija, tako da ne želim govoriti nešto što nije slučaj - navela je ona.

Oba doma BiH parlamenta još ne funkcionišu

Ministarka odbrane BiH kaže da je razočarana što su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile pozive Evropske komisije za početak pregovora sa EU, a njena zemlja nije. Ali, smatra ona, postoje razlozi što BiH nije dobila poziv. - Jedan od razloga je i taj što smo imali izbore u 10. mjesecu. Još uvijek nemamo Vijeće ministara i vlast. Jako je bitno da se što prije implementiraju izborni rezultati kako bi imao ko pregovarati sa EU.

 Jer kada se čita taj izvještaj, vidimo da smo, bez obzira na naše unutrašnje ustrojstvo i probleme sa kojima se suočavamo, pravovremeno odgovarali na zahtjeve EU. Za očekivati je da se što prije implementiraju izborni rezultati jer to je volja naroda, to je osnovna vladavina prava, kako bismo počeli reforme koje smo sami pretpostavili.

Znamo šta nas očekuje ukoliko želimo biti članica bilo kojeg saveza. Prihvatili smo da ukoliko želimo biti dio toga, moramo da se reformišemo - rekla je Pendeš. Na pitanje da li su izbori jedini razlog ovakve odluke, ona kaže da u BiH ne funkcioniše ni parlament. - Sve je povezano jedno sa drugim. Imamo izabrane ljude u Zastupnički dom državnog parlamenta, imamo imenovane ljude u Domu naroda državnog parlamenta, ali još uvijek ta tijela ne rade. Neću kazati šta je još razlog, ali u svakom slučaju mislim da je to glavni uzrok - ocijenila je Pendeš.

Portal Analitika