Region

Gruevski iz azila podnosi ostavku u Sobranju

Bivši premijer Sjeverne Makedonije Nikola Gruevski, koji je u političkom azilu u Mađarskoj, najavio je svoju ostavku na poslaničku funkciju u Sobranju pošto je prošle nedjelje započeta procedura oduzimanja njegovog mandata zbog šestomjesečnog odsustva.
Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski/File Photo
Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski/File Photo
N1Izvor

Odluku o povlačenju Gruevski je objavio na svom Fejsbuk profilu.

"Cilj da mi legalno oduzmu mandat je jasno neostvariv, i prema ustavu Makedonije i prema međunarodnim propisima, ali i na osnovu toga što je pritisak na poslanike VMRO-DPMNE neostvariv", napisao je Gruevski.

On poručuje da neće dopustiti da VMRO-DPMNE i poslanici iz ove stranke zbog njega i njegovog mandata budu izloženi bilo kakvim pritiscima "lažnoj propagandi, neprijatnosti i medijskom linču od strane vlasti i njenih pristalica".

"Ne želim da dajem prilike vladajućem Socijaldemokratskom savezu da, koristeći ovu temu, izbjegne debate o suštinskim temama i problemima koji su u fokusu građana i da sakrivaju svoju kriminalnu politiku", napisao je bivši makedonski premijer.

Gruevski navodi da će o svojoj ostavci formalno-pravno obavijesititi Sobranje tokom narednih dana, te se zahvaljuje poslanicima VMRO-DPMNE koji su izdržali pritiske i ostali iza svojih principijelnih pozicija.

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi najavio je da će 10. juna biti održana sjednica na kojoj će se glasati o odluci komisije za mandatno-imunitetna pitanja o oduzimanju poslaničkog mandata Gruevskom. Potrebno je da dvije trećine od ukupnog broja poslanika glasaju "za" kako bi predlog komisije bio potvrđen.

Portal Analitika