Svijet

Japan odustaje od mirovnog sporazuma sa Rusijom

Japan je odlučio da odbije prijedlog za potpisivanje okvirnog mirovnog sporazuma s Rusijom o završetku Drugog svjetskog rata piše japanski "Asahi šinbun".
Japan odustaje od mirovnog sporazuma sa Rusijom
TanjugIzvor

Sporazum je trebao da bude potpisan na samitu G20 u Osaki, krajem juna. Tim sporazumom bilo je predviđeno da Rusija i Japan formalno okončaju Drugi svjetski rat, ali prema navodima lista, dvije strane nijesu uspjele da prevaziđu neslaganja o određenom broju istorijskih i bezbjednosnih pitanja.

Japan i Rusija će, kako se navodi, nastaviti pregovore o postizanju mirovnog sporazuma, ali se očekuje da će proces potrajati.

Tokio je sporazumom želio da potvrdi zajedničku deklaraciju Sovjetskog Saveza i Japana iz 1956. u kojem Moskva izražava spremnost da preda južna kurilska ostrva Šikotan i Habomal kao gest dobre volje.

Japan zatim planira da pregovara sa Rusijom o suverenitetu nad preostala dva sporna ostrva - Iturupom i Kunaširom, prenosi Tass.

Međutim, nekoliko rundi pregovora na nivou šefova diplomatija pokazalo je da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg razmiještanja američkog raketnog sistema na tim ostrvima.

Samit G20 održava se u Osaki 28. i 29. juna i predviđeno je da japanski premijer Šinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin održe radni sastanak.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.