Abiznis

Vlada da plati 678 hiljada eura do kraja godine

Tri mjeseca nakon što je na plenarnoj sjednici Ustavnog suda odbijen prijedlog sudije izvjestioca Miodraga Iličkovića da se usvoji ustavna žalba četvorice radnika bivše fabrike Radoje Dakić radi neizvršenja pravosnažnih presuda Osnovnog suda iz 2006, Ustavni sud je usvojio žalbu njih 339 po istom osnovu.
Vlada da plati 678 hiljada eura do kraja godine
M.Lk
M.LkAutor
Nova PobjedaIzvor

Vlada će morati da plati po dvije hiljade eura svakom podnosiocu žalbe, dok je Privrednom sudu naloženo da iz sredstava dobijenih u stečaju svakom od njih obezbijedi najveći stepen namirenja.

Iako su zadovoljni što je utvrđena povreda prava radnika, iz advokatske kancelarije Prelević naglašavaju da su ustavnom žalbom tražili da se Vlada, kao većinski vlasnik fabrike, obaveže da iz sopstvenih sredstava isplati iznos utvrđen presudom. Navode da je odluka nejasna i da liči na pokušaj kompromisa kojim je Vlada zaštićena od isplate potraživanja.

- U pogledu isplate glavnih potraživanja i kamata, Ustavni sud se ,,dosjetio“ da umjesto Vlade obaveže Privredni sud, što je inače suvišno, jer je stečaj u toku. Naređeno je Privrednom sudu da obavještava Ustavni sud o namirenju radnika i predviđeno da će se u slučaju da se radnici ne namire, ponovo otvoriti postupak po ustavnoj žalbi!? U nastavku očekujemo ažurnije postupanje sudova po žalbama i prigovorima - kazali su Pobjedi iz ove kancelarije.

Iz Ustavnog suda navode da se ovakom odlukom ide u pravcu rješavanja problema koji bivši radnici Dakića bezuspješno pokušavaju da riješe 13 godina. Objašnjavaju da u ovom trenutku ne postoji druga mogućnost, imajući u vidu da je fabrika u stečaju od decembra 2016, te da se i u okviru tog postupka sprovode aktivnosti za namirenje potraživanja. Tvrde da će pratiti ovaj postupak i da će, ako neko od radnika ne uspije da se namiri, samoinicijativno sprovesti aktivnosti koje će dovesti do potpunog namirenja.

- Nema razloga da i ostale ustavne žalbe, sa istim pravnim osnovom o kojima tek treba da se odlučuje, ne budu riješene u korist radnika - rekli su Pobjedi iz Ustavnog suda.

Vlada je dobila rok od šest mjeseci da podnosiocima žalbe isplati ukupno 678 hiljada eura na ime pravičnog zadovoljenja zbog povrede prava na pravično suđenje zbog neizvršenja presude iz 2006, kojom je trebalo da dobiju 77 zaostalih zarada. Privredni sud je obavezan da obavještava Ustavni o svakoj relevantnoj činjenici u vezi stečaja I da dostavi podatke o iznosima koji su pojedinačno isplaćeni svakom radniku. 

Ova odluka, u kojoj je sudija izvjestilac bio Hamdija Šarkinović, usvojena je većinom glasova.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika