Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR) potpisan je danas u Rimu. Dokument su potpisali ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović i predsjednik CNR Masimo Ingušio. 

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije
Portal AnalitikaIzvor

Dokumentom je, uz ostalo, predviđeno kako će dvije strane godišnje podržavati do četiri zajednička istraživačka projekta iz oblasti konzervacije, restauracije, kao i radionica i obuka iz oblasti kulturne baštine, uz učešće eksperata iz obije države. Svaki od projekata biće finansiran sredstvima dvaju institucija, a danas potpisani memorandum biće na snazi do kraja 2022. godine. 
Nakon potpisivanja dokumenta, ministar Bogdanović kazao je kako su Ministarstvo kulture i CNR danas samo formalizovali saradnju koja je počela u proteklom periodu i koja je rezultat posjete CNR-u krajem januara ove godine.
Kroz zajedničku realizaciju projekata, uz korišćenje savremenih tehnologija i virtuelne rekonstrukcije, doprinijeli smo valorizaciji arheološkog lokaliteta Duklja. Saradnja sa CNR-om ostvarena je i prilikom valorizacije Starog grada Bara i srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka, koji su upisani na UNESCO Listu svjetske baštine, a tretirana su i kulturna dobra sa područija Cetinja i Virpazara - istakao je on. 
Projekti koji će biti podržavani na bazi Memoranduma o saradnji, kako je on pojasnio, biće birani putem javnog poziva. 
Cijeneći da će projekti biti odabrani na javnom pozivu namijenjenom istraživačima iz Crne Gore i Italije, uvjeren sam da će stručna javnost obije države prepoznati značaj saradnje u oblasti kulturne baštine, što će svakako doprinijeti poboljšanju stanja kulturnih dobara, ali i bližem umrežavanju istraživača - zaključio je Ministar. 
Predsjednik CNR-a Masimo Ingušio istakao je kako postoje velike mogućnosti produbljivanja saradnje u oblastima kulture i nauke u okviru Berlinskog procesa, podsjećajući kako je Italija iskazala spremnost da u Trstu bude sjedište Fonda za zapadni Balkan. 
Cilj tog Fonda bio bi pružanje podrške naučnicima i istraživačima u razmjeni iskustava i bližem povezivanju sa kolegama iz zemalja Evropske unije, kao i jačanje saradnje u oblasti zaštite i valorizacije kulturne baštine – rekao je Ingušio. 
On je naglasio kako postoji i mogućnost saradnje i razmjene iskustava crnogorskih i italijanskih stručnjaka, uz ostalo i putem povezivanja sa tehnološkim parkovima u Bariju i Lećeu. 

  
Tokom današnjeg potpisivanja dokumenta u Rimu, više riječi bilo je i o drugim poljima saradnje Ministarstva kulture i CNR-a. U tom kontekstu, posebno je govoreno o Twinning programu, koji podrazumijeva razmjenu kadrova i povremeni boravak na terenima CNR (u Italiji i drugim državama) i u Crnoj Gori, uz mogućnost organizovana ljetnjih stručnih škola. 
Naglašeno je i kako bi saradnja dvije institucije mogla biti od koristi u pogledu sanacije bedema u Kotoru, s obzirom na veliko iskustvo CNR-a u laserskom monitoringu statičke stabilnosti objekata. S tim u vezi, ministar Bogdanović predložio je uspostavljanje saradnje CNR-a sa Opštinom Kotor. 
Kao još jedno od polja saradnje identifikovan je monitoring kulturne baštine.

Portal Analitika